Spred film på nätet – stäms på miljoner

En 24-årig Norrköpingsbo har stämts på över tjugo miljoner kronor för att olovligen ha spridit 73 filmer till över 17 000 medlemmar via fildelningstjänsten SwePiracy.

73 filmer kan kosta den 24-årige Norrköpingsbon nära 25 miljoner kronor.

73 filmer kan kosta den 24-årige Norrköpingsbon nära 25 miljoner kronor.

Foto: TT

Norrköping2016-01-06 21:00

På torsdag inleds rättegången mot en 24-årig man som står åtalad för brott mot upphovsrättslagen, alternativt medhjälp till brott mot upphovsrättslagen.

Rättighetsalliansen – som företräder flera filmbolag bland annat Nordisk film, AB Svensk Filmindustri, Nordisk Film Valby och Walt Disney Company – anser att det här är ett principiellt mycket viktigt mål.

– SwePiracy var en av de viktigaste tjänsterna för illegal fildelning av film. Vi har kontaktat flera av de ledande personerna bakom tjänsten och de flesta lade av. Det gjorde han också ett tag, men började sedan igen. Därför polisanmälde vi honom, säger Henrik Pontén, juridiskt ombud för Rättighetsalliansen.

Han berättar att fildelningen av filmer som den nu åtalade 24-åringen ägnat sig åt skadar hela kedjan i filmbranschen och i slutänden även den enskilde kulturarbetaren, eftersom vinstmarginalerna är mycket små eller närmast obefintliga – i alla fall för smalare filmproduktioner.

– Det här är ett tydligt exempel på att han har tjänat mycket pengar på att tillgängliggöra filmer på det här sättet, vilket slår mot hela kedjan i filmbranschen eftersom den illegala fildelningen leder till att folk inte köper film.

Många av de 73 filmer, som enligt åtalet delats på ett olagligt sätt, är breda filmer med stor publik bland annat "Hamilton – I nationens intresse", "Åsa-Nisse – Wälkom to Knohult", "En gång i Phuket", "Snabba Cash" och "Män som hatar kvinnor". Men även smala och konstnärliga filmer drabbas.

– När folk väljer att ladda ner filmer illegalt tar det av den vinstmarginal som inte finns. Det gäller även då det är stora amerikanska filmer som laddas ner, eftersom det minskar inflödet till filmbranschen och slår mot de svagaste, säger Henrik Pontén.

Rättegången kommer att handla om stora summor pengar. Kammaråklagare Henrik Rasmusson, Internationella åklagarkammaren i Stockholm, har yrkat på att de servrar som använts i fildelningen av filmer ska förverkas och att drygt 880 000 kronor ska förverkas från 24-åringen, eftersom beloppen utgör utbyte av brott och i andra hand att han tagit emot beloppet som ersättning för kostnader i samband med brottet.

Dessutom yrkar Rättighetsalliansen att 24-åringen ska betala sammanlagt 24,9 miljoner kronor i ersättning med anledning av brott mot upphovsrätten. Som stöd för sitt yrkande åberopar filmbolagen bland annat domen i Pirate Bay-målet från 2006.

24-åringen har i ett polisförhör i februari 2012 medgett att han startade fildelningssajten som "en kul grej" för att han ville lära sig att programmera. Men han ville inte ta på sig något personligt ansvar för att ha tillgängliggjort filmerna. Han sade att det var de drygt 17 000 användarna som delat dem.

De pengar som kommit in på hans konto kallar han "donationer", som användes för att betala hyra för servrarna i Amsterdam i Nederländerna.

I ett annat förhör, drygt två år senare, i juni 2014 förnekade han inblandning i sajten och brott. Han sade att han bara hade ett vanligt användarkonto.

Enligt åklagaren finns det dock bevisning för att han haft en aktiv och ledande roll i fildelningsnätverket. Rättegången startar på torsdag och beräknas pågå i två dagar.

NT har talat med den åtalade, som hänvisade till sin advokat Per E Samuelson. Han har emellertid inte hört av sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om