Speldjävulen tappar greppet om fler

Antalet personer som köper lotter och satsar pengar på spel har minskat i hela landet. Så även i Östergötland.

Norrköping2017-01-09 08:30

Det är Folkhälsomyndigheten som fört statistik över svenskarnas spelvanor från 2007 till 2016. Under de senaste tio åren har andelen spelande personer minskat från 69 procent till 62 procent i Östergötland. Sett till hela riket har procenten under dessa år ändrats från 69 till 60 procent.

Marie Risbeck är enhetschef hos Folkhälsomyndigheten. Till Nyhetsbyrån Siren säger hon att: ”Andelen personer som spelar har minskat rejält sedan slutet av 90-talet, men andelen som har negativa konsekvenser av sitt spelande ligger relativt stabilt.”

Trots en minskning av spelandet säger Marie Risbeck att summorna man spelar för är desamma ”Omsättningen för spel är fortfarande lika stor så var och en som spelar lägger alltså mer pengar på sitt spelande.”

Marie Risbeck menar att de tidigare bestämda reglerna om 18-årsgräns på spel visat bra resultat, och att färre 16- och 17-åringar i dag spelar. Minskningen beror även på en ny lotterilag där endast spelbolag som ägs av staten eller spelbolag där staten har det rättsligt bestämmande inflytandet kan beviljas tillstånd. Det är även hårdare krav för marknadsföring och reklam av spel och lotter.

Statistiken bygger på svar från Folkhälsomyndighetens tio senaste nationella folkhälsoenkäter som genomförts bland personer mellan 16 och 84 år.

Sedan 2007 till i dag har spelandet minskat mest i Gotlands och Västernorrlands län. Dalarna och Norrbottens län har störst andel spelande personer, där har 69 procent uppgett att de spelat under de senaste åren. I Stockholm har 51 procent uppgett att de spelar, vilket är minst i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!