Som i en annan värld med 360-gradersfilm

Att gå på bio med 3D-glasögon är inte längre en sensation. Nu kommer 360-gradersfilmen. Drömmen för framtiden är världens första 360-gradersbiograf i Norrköping.

Filmtajm. NT:s reporter tittar på film i den nya Virtual Reality-tekniken

Filmtajm. NT:s reporter tittar på film i den nya Virtual Reality-tekniken

Foto: Magnus Andersson/NT

Norrköping2015-10-14 09:15

På tisdagen visade den digitala produktionsbyrån Teknomedia upp sin åtta minuter långa virtuella spökvandring i 360 grader på Löfstad slott. En sluten visning förvisso, men ambitionen är att morgondagens biosalonger kan visa film från alla håll och där man som tittare blir omsluten av handlingen. Som att själv befinna sig mitt i filmen; i en helt annan värld.

– Nu har vi visat att tekniken är tillräckligt bra för att folk ska kunna tänka sig att betala för att se 360-gradersfilm, sa Magnus Persson, vd för Voysys som initierat Löfstadsprojektet. Nu är det bara för branschen att satsa. Jag hoppas att Norrköping får världens första biograf som visar kommersiell film i 360 grader.

Filmen "Spökupplevelser på Löfstad slott" tog med tittaren på en vandring genom slottets dramatiska historia. Bränder, mord, självmord och spökerier. Ingenting fattades. Med hjälp av ett par omslutande glasögon – den filmtekniska sensationen Occulus Rift – fick tittaren uppleva hur det var att vistas i slottets mörka korridor där det slogs i dörrar, försvann skuggor bakom hörn och uppenbarade sig genomskinliga spökfigurer över axeln. En intensiv upplevelse.

– Läskigt inte sant, sa Teknomedias regissör och videoproducent Anders Grahn efteråt. Jag tror att vi fick med alla otäckheterna och sägnerna genom Löfstads historia. Själva tekniken är bara i sin vagga än men det är bara en tidsfråga innan den slår igenom. Det finns många användningsområden. Allt mellan filmade konserter från scenen och virtuella husvisningar. Kolmårdens djurpark skulle till exempel säkert ha nytta av den här tekniken. Det är knappast morgondagens bio. Snarare ett komplement till vanlig bio.

Teknomedia fick göra filmen sedan man presenterat den bästa virtuella filmidén när Voysys, tillsammans med Norrköping Science Park och Visualiseringscenter C, utlyste en tävling i den nya Virtual Reality-tekniken. Man filmade med en kamera med flera linser åt alla riktningar samtidigt. Slutresultatet blev känslan av att befinna sig någon helt annanstans.

– Vi fastnade för spöktemat och ville även göra något lokalt, sa Anders Grahn. Annars hade det naturliga kanske varit att filma en ballongfärd eller ett åk i en häftig bergochdalbana. Vi tyckte inte att det var någon bra idé. Det är alldeles för lätt att bli åksjuk.

Nu blev tittaren "bara" vettskrämd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om