Det låter kanske som en omöjlighet men ses som fullt realistiskt framtisscenario hos en grupp på 60 forskare vid Campus Norrköping. En av forskarna i gruppen är Eleni Stavrinidou från Cypern som doktorerade inom bioelektronik för tre år sedan i Frankrike.
– Jag sökte mig till Linköpings universitet för här finns spetsforskning i världsklass inom bioelektronik, säger Eleni Stavrinidou. Vår forskargrupp är bara i början av arbetet men när vi kommer längre kan vår forskning förändra livet för många människor på jorden. Bland annat när det handlar om näringsinnehåll i det vi odlar.
Eleni Stavrinidous forskningsanslag de kommande två åren kommer från EU och den tiden kommer hon att fortsätta jobba i professor Magnus Berggrens forskargrupp.
Forskare har länge känt till att växter kan producera energi till sig själva och nu har man börjat få grepp om hur denna energi kan användas på nya områden.
– Vi började med rosor som fick suga upp polymerer och nu kan vi se hur rosen skapar egna elektriska ledningar utan att själva växten störs, förklarar Eleni Stavrinidou. Ingen har gjort det här tidigare så det är lite tidigt att säga vilka användningsområden den här tekniken kommer att få i framtiden.
Forskarna hoppas kunna ta reda på vad som händer inuti växten för att starta processer i den. Det verkar fullt möjligt att framtidens mobiltelefon laddas upp via en krukväxt hemma i vardagsrummet.
– Det här är väldigt utmanande, säger Eleni Stavrinidou. Tekniken kan få stor betydelse för livsmedelsförsörjningen i utvecklingsländer.