SMHI:s expert: "Måste omgående minska utsläppen"

Budskapet är tydlig. Klimatkrisen är redan här och det är människan som har orsakat den. "Nu gäller det att agera och göra världen till en bättre plats", säger Markku Rummukainen, klimatrådgivare på SMHI.

"Vi kan inte stoppa alla klimateffekter som redan är här, men vi kan jobba för att begränsa klimatförändringen på sikt" säger Markku Rummukainen, klimatrådgivare på SMHI.

"Vi kan inte stoppa alla klimateffekter som redan är här, men vi kan jobba för att begränsa klimatförändringen på sikt" säger Markku Rummukainen, klimatrådgivare på SMHI.

Foto: TT

Norrköping2021-08-12 06:00

Under måndagen släppte IPCC, Intergovernmental Panel of Climate Change, sin klimatrapport, vilken bjöd på dyster läsning. Den globala uppvärmningen, som gjort extremväder till vardag, är människans fel och om inte världens länder agerar omgående kommer utvecklingen att accelerera snabbt.

– Vi kan inte stoppa alla klimateffekter som redan är här, men vi kan jobba för att begränsa klimatförändringen på sikt.

undefined
"Vi kan inte stoppa alla klimateffekter som redan är här, men vi kan jobba för att begränsa klimatförändringen på sikt" säger Markku Rummukainen, klimatrådgivare på SMHI.

Föregående rapport släpptes för åtta år sedan och i den hette det att det var "extremt sannolikt" att människan orsakade uppvärmningen. I den nya rapporten är det ingen tvekan. 

Vad är det som gör att ni nu är säkra på er sak?

– Klimatförändringarna har tilltagit på ett sätt som inte går att förklara med naturliga orsaker och nya forskningsresultat bidrar också till slutsatsen.

Det är således våra ökade utsläpp som gör att temperaturen stiger och sommarens extremväder visar hur sårbara vi är. I Sydeuropa rasar just nu bränder. I Tyskland och Belgien ryckte vattenmassorna bokstavligt talat undan marken för människor och mångmiljonstaden Zhengzhou i Kina fick hela sin årsnederbörd på tre dagar, för att nämna några exempel.

undefined
Just nu rasar bränderna i bland annat Grekland och människor evakueras från sina hem.

Enligt rapporten kommer medeltemperaturen på jorden med lätthet att ha ökat två grader innan seklet är slut.  Även med enorma omställningar och begränsningar av utsläpp kommer det att vara svårt att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader och det finns också en risk för att så kallade irreversibla tröskelvärden kommer att passeras längs vägen, vilket i sin tur kan påverka hur snabbt jorden värms upp. Ett sådant tröskelvärde är att de arktiska isarna smälter.

För att det ens ska finnas en möjlighet att begränsa uppvärmningen till 1,5-2 grader kommer en strikt, så kallad, ”koldioxidbudget” behöva följas. Begreppet används för att beskriva hur många ton koldioxid som kan släppas ut i atmosfären innan målet knäcks. I skrivande stund återstår ungefär 400 miljarder ton koldioxid, vilket innebär att om utsläppen fortsätter i nuvarande takt kommer budgeten ta slut inom tio år.

– Det handlar om att omgående börja minska utsläppen för att nå netto noll år 2050 och därefter hitta lösningar som avlägsnar koldioxid från atmosfären, säger Markku Rummukainen.

Ni har varnat under en längre tid, men utsläppen fortsätter att öka. Tror du att makthavarna kommer att agera tillräckligt snabbt?

– Det är en stor utmaning och olika länder har olika förutsättningar. Men varje enskilt land har ett ansvar och möjligheter, och jag skulle ändå säga att det har skett ett trendbrott i synen på klimatförändringarna och att det har blivit mer fart i arbetet på många håll.

– Säg att temperaturen ökar tre grader, så är det fortfarande bättre än att det fortsätter i samma takt som nu mot ännu större förändringar. Men att arbeta för att uppvärmningen hejdas vid 1,5-2 grader är förstås att föredra.

Vad kan den enskilde individen göra?

– Dels har vi de snabba besluten som vi alla har möjlighet att styra över, som hur vi konsumerar, reser, shoppar, äter och bor. Dels har vi vår möjlighet att gå samman med andra människor och påverka politiska beslutsfattare och företag.

På samma sätt har kommunerna stora möjligheter att påverka klimatutvecklingen genom sina beslut, poängterar han och betonar att arbetet med att begränsa klimatförändringarnas effekter inte nödvändigtvis måste ses som enbart uppoffringar. I en stad som Norrköping kan det exempelvis handla om att låta naturen och människorna få ta större plats, genom att begränsa biltrafiken.

– Luften blir renare, tempot långsammare och bullret avtar. Det är för många människor något tilltalande.

undefined
I västra Tyskland miste över 100 personer livet och tusentals människor förlorade sina hem under sommarens översvämningar.

Oavsett om utsläppen dämpas rejält kommer åtgärder att behöva göras. Vissa klimatförändringar är oåterkalleliga i ett långt perspektiv och exempelvis havsnivåerna kommer att stiga och extremvädren kommer att bli vanligare. Klimatet ändras väldigt snabbt på jorden just nu, på vissa håll utan motstycke tusentals år bakåt i tiden och inom bara några årtionden beräknas vädret i Europa ha förändrats avsevärt.

– Men hur fort det accelerar och vilka effekter det får är upp till oss.

Framöver kommer IPCC att publicera ytterligare två delrapporter med fokus på andra områden, dels klimatförändringarnas konsekvenser för samhället och ekosystem, dels möjliga åtgärder för att minska utsläppen. 

IPCC

Är FN:s vetenskapliga klimatpanel som bildades 1988 för att förse världen med vetenskaplig fakta över det rådande kunskapsläget gällande klimatförändringar.

Gör regelbundna utvärderingar om hotet från klimatförändringarna. 

Bedriver ingen egen forskning utan granskar och strukturerar befintlig forskning för att bedöma forskningsläget och ge världens länder bästa möjliga vetenskapliga underlag för att förstå klimatets förändring och dess effekter.

SMHI är Sveriges nationella kontaktpunkt för IPCC.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!