SMHI: "Vi kan bara göra vårt uppdrag"

USA:s kommande president tonar ned klimatförändringarna, och i veckan gjorde Sverigedemokraterna detsamma. Känner SMHI en oro för minskade anslag?

Klimatförändring. Jorden blir allt varmare.

Klimatförändring. Jorden blir allt varmare.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrköping2017-01-14 13:52

Efter år av politisk samsyn i klimatfrågan, där det bland annat hållits toppmöten där världen kommit överens om att försöka minska sina skadliga utsläpp, upplever vi nu en våg av klimatförnekelse.

Frågan om huruvida det finns ett hot mot vårt nuvarande och framtida klimat tonades ned av Donald Trump. I Sverige presenterade Sverigedemokraterna sin budgetmotion i veckan. Däri menar de att det finns tecken på att klimatet inte är så hotat som expertisen uppger, och att klimatfrågan därför inte ska anses så akut. Därmed menar SD att SMHI kan få minskade anslag, och att pengar kan läggas på andra statliga satsningar.

Känner SMHI att de jobbar i motvind?

– Vi upplever inte att vi jobbar i motvind vare sig när det gäller klimatfrågan eller andra väder- och vattenrelaterade frågor som SMHI arbetar med. Tvärtom ser vi en ökande efterfrågan på de olika kunskapsunderlag som vi tar fram, säger Joakim Langner, chef för forskningsavdelningen på SMHI.

Han har följt debatten, och uppfattar det som om SD menar att SMHI bedriver opinion i klimatfrågan.

– Vi har inget opininonsbildande uppdrag, vi jobbar med att lyfta fram kunskap i klimatfrågan. När vi presenterar scenarier för klimatet i framtiden, som på vår hemsida till exempel, är vi väldigt noga med att betona att det är scenarier, att det finns osäkerheter och spridning i resultaten från olika modeller, säger Joakim Langner.

Han har förståelse för personer som vill förneka att klimatet påverkas.

– Klimatfrågan är så pass komplex, att den kan vara svår att få grepp om. Och klimatets utveckling sker gradvis, de utsläpp som har skett historiskt och som vi gör nu kommer att påverka klimatet under hundratals år framåt. Men att vi befinner oss i en klimatförändring här och nu, det råder det inga tvivel om. Vi har redan haft en grads uppvärmning de senaste 100 åren.

Så det finns anledning att oroa sig?

–  Det finns anledning att ta klimatfrågan på stort allvar. Om vi inte lyckas minska utsläppen av växthusgaser riskerar vi allvarliga klimatförändringar. Samtidigt finns det stora möjligheter. Om vi minskar användningen av fossila bränslen kommer vi också kunna reducera en rad miljöproblem på köpet.

SMHI:s ramanslag för 2017 är 227 miljoner kronor. Langner uppger att anslaget finansierar SMHI:s grundläggande verksamhet att observera, samla in och förmedla data om väder, vatten och klimat, bearbeta och förädla dessa omfattande datamängder.

Oroar ni er för att få minskade anslag i denna tid av klimatförnekelse?

– Vi kan inte göra annat än att sköta vårt uppdrag. Det är en politisk fråga vad samhället ska lägga sina resurser på, säger Joakim Langner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!