"Fettburken" gör matlagningen lättare

"Fettburken". Lösningen på problemet med överblivet fett från matlagningen? Idén gav Ebersteinska segern i årets Innovation Camp.

Jubel på skärmen sedan Ebersteinska säkrat segern i Tekniska verken Innovation Camp.

Jubel på skärmen sedan Ebersteinska säkrat segern i Tekniska verken Innovation Camp.

Foto: Tekniska verken

Norrköping2021-11-11 19:49

Vad gör man med allt fett som blir över vid matlagningen? Avloppet? Nä, ingen bra idé men samtidigt ett problem i vardagslivet. "Fettburken" kan vara lösningen. Den innovationen, skapad av elever på Ebersteinska gymnasiet i Norrköping, vann Tekniska verkens Innovation Camp 2021 på torsdagen.

Ellinor Olausson i segrarlaget förklarade den vinnande uppfinningen:

– När man lagar mat blir det ju ofta matfett över i stekpannan. Att hälla det i avloppet är dumt. Då bildas det väldiga fettproppar som skapar stora problem och som kostar pengar att få bort. Vår innovation går ut på att hälla av allt matfett i en burk som man sedan kan slänga i hushållsoporna istället, säger hon.

– Burken ska vara tillverkad av ett hållbart material, typ trä. Det är också viktigt att den är tät och värmetålig. I vår idé ingår det också att Tekniska verken skickar ut dessa burkar till hushållen.

Uppdraget i årets Innovation Camp var att förändra beteendemönster och juryn gillade lösningen på ett vanligt problem. "För en genomarbetad affärsplan och en informativ och engagerande presentation, där en restprodukt får göra stor nytta i hushållen. Det finns en tydlig plan från idé till genomförande", löd motiveringen.

– Det svåraste var att få till en idé så att den blev attraktiv för kunderna. Utmanande, men så roligt att få göra detta tillsammans med sina kompisar, sa Ellinor Olausson.

I vinnarlaget ingick också Antonia Yacop, Adnan Music, Karen Maksso och Fierelle Gaurie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!