Slottsliknande 20-talshus mest klickat på Hemnet

Det pampiga trähuset i Svärtinge är det mest klickade objektet på Hemnet – tre veckor i rad. ”Det händer nästan aldrig", säger Andreas Bielkhammar, mäklare på Fastighetsbyrån.

Det unika huset Lejonbacken, även kallad Villa Fjällgården, är nu till salu. Villan i Svärtinge har varit det mest klickade objektet på Hemnet i tre veckors tid.

Det unika huset Lejonbacken, även kallad Villa Fjällgården, är nu till salu. Villan i Svärtinge har varit det mest klickade objektet på Hemnet i tre veckors tid.

Foto: Fastighetsbyrån

Norrköping2023-01-07 18:00

Nu har Fredrik Nyström och hans fru Eva-Lotta Nyström bestämt sig för att sälja sitt hus på Finspångsvägen 574 i Svärtinge.

– Det börjar kännas lite för stort för två personer, säger Fredrik.

undefined
Det unika huset Lejonbacken, även kallad Villa Fjällgården, är nu till salu. Villan i Svärtinge har varit det mest klickade objektet på Hemnet i tre veckors tid.

Paret har bott i huset i 25 år och Fredrik har lagt mycket tid på att bygga ut, renovera och bygga ett orangeri.

– Så det känns ju lite jobbigt att flytta härifrån.

undefined
Fredrik Nyström är professor och läkare, men även en byggare och en kreativ person.

– Det blir att jag bygger och renoverar för att få bort alla tankar på alla jobbprojekt. Så om jag ska kunna ta det lugnt så behöver jag komma härifrån, tyvärr.

Fredrik Nyström är läkare, professor i internmedicin och forskar. Han har även skrivit den uppmärksammade populärmedicinska boken "Radikalt lagom".

– I källaren har jag min arbetsplats och här jobbar jag som bäst.

– Men det jag kommer sakna mest med huset är nog utsikten. Det är även så trevligt med så många miljöer, man får skog, vatten och fint ljus som kommer in, olika för var dag och årstid. 

undefined
Den öppna och moderna tillbyggnaden har Fredrik Nyström byggt själv. "Det tog ungefär 3000 timmar att bygga. Jag tänkte att det skulle gå fortare att bygga själv men tog minst lika mycket tid", säger han och skrattar.

– Den modernare tillbyggnaden, som jag har byggt själv, gjorde jag främst för att ta vara på den vackra utsikten, berättar Fredrik stolt.

Den pampiga villan byggdes 1928 av Carl Landström och var tänkt att vara byggmästarens sommarhus. Han ska ha varit delägare i marmorbruket och bland annat den öppna spisen i det så kallade Vasarummet är av Kolmårdsmarmor. Över den öppna spisen i det överdådiga rummet finns en relief av Gustav Vasa. Reliefen är en avgjutning från ett träsnitt på Gripsholms slott, och en liknande ska finnas på Vadstena slott.

undefined
I det så kallade Vasarummet hänger en relief av Gustav Vasa, gjort efter ett träsnitt som gjordes när Gustav Vasa fortfarande levde.

– Vår är mest dekorerad. Men varför den finns här vet vi tyvärr inte. 

Vad var första tanken när ni såg huset?

– Jag blev helt såld på salongen. Men min fru var inte lika entusiastisk över rummet.

Fredrik berättar att det ska ha tagit ungefär två år att bygga huset och ett år att fixa trädgården.

– Förut var det en mer botanisk trädgård, vi har fortfarande gamla plåtar med olika namn liggandes i källaren.

undefined
Fredrik Nyström är stolt över sin tillbyggnad och berättar och visar upp hela huset. "Jag ville ha kvar de gamla detaljerna till nybyggda delen".

I själva salongen möts besökaren av dekorerade väggar, karmar, dörrar och tak. Allt är handmålat.

– Om man tittar riktigt noga på takmålningen så kan man se dolda ansikten.

undefined
Taket i salongen är utsmyckat av konstnären Carl Henning Beckfelt som fick i uppdrag att dekorera byggnaden vid uppförandet.

– Jag kallar stilen för nationalromantik men det finns även andra stilar att se i huset, i hallen är det tillexempel kurbitsmålat.

undefined
"Det är en trivsam atmosfär och ett helt magnifikt hus. Vart man än tittar så är det något nytt man lägger märke till, och det är fascinerande", säger Andreas Bielkhammar, mäklare på Fastighetsbyrån.

Mäklaren Andreas Bielkhammar tycker att huset är spektakulärt, och ser det som en förmån att få förmedla det.

– Den här kombinationen av gammalt och nytt har jag inte sett innan. Det moderna tänk som finns i den nya delen möter det gamla med en otrolig mängd detaljer och hantverksskicklighet, säger han.

Andreas Bielkhammar berättar att det är en utmaning att sälja den här typen av exklusiva objekt.

– Det kräver kapitalstarka köpare. Men om man har inställningen att man vill ha något unikt med bra läge, något att vårda och bevara inför framtiden, så är detta rätta huset.

På Hemnet är fastigheten det mest klickade objektet i Norrköpings kommun i tre veckor i rad. 

– Det händer nästan aldrig.

Vad har du själv fastnat för?

– Att man har vågat ta ut svängarna när man byggde till huset, det är en konst. Jag fastnade för just kombinationen av det gamla och det nya. Det är också en sådan kvalité i byggnationen tillsammans med läget med utsikten över Glan. Sedan är det en trevlig atmosfär och känns trivsamt vart man än är i huset. Man känner historiens vingslag, säger Andreas.

undefined
"Hela muren är väldigt speciell, man ska tydligen ha valt ut varenda sten och markerat till någon bonde, som på vintrarna åkte och hämtade dom, bara för att det skulle vara snygga stenar", berättar Fredrik Nyström.
undefined
Huvudentrén till det slottsliknande huset i Svärtinge.
Lejonbacken i Svärtinge

Lejonbacken, även kallad Villa Fjällgården

Byggt: 1928 av Carl Landström

Utsmyckning: Måleri på tak, dörrar och väggar av konstnären Carl Henning Beckfelt.

Kuriosa: Ett av de första husen i Svärtinge som hade el.

Antal rum: 10

Boarea: 320 kvm

Biarea: 80 kvm

Utropspris: 10 900 000 kronor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!