Medarbetarna upplever situationen som ett ostrukturerat kaos, att flera är slitna och slutkörda, att olika frågor löses mera minut för minut än dag för dag – om de överhuvudtaget blir lösta.
Att i det läget – efter en tuff höst – få veta att ledningen för operativa verksamheten beslutat att det ska vara bemanning på alla helger under jul- och nyår blir ytterligare ett stressmoment, eftersom behovet av återhämtning är stort.
Larmet gäller i första hand ansökningsenheten i Norrköping, men huvudskyddsombudet vill även att Arbetsmiljöverket ska granska asylprövnings- och mottagningsenheterna.
Sedan i våras har huvudskyddsombudet försökt få arbetsgivaren att se till att medarbetarna får en dräglig arbetsmiljö, men utan resultat.
– Det är allvarligt att man inte kommer till rätta med de stora brister som funnits sedan slutet av våren. Det är för få medarbetare, för få chefer och det råder brist på lokaler, rutiner och till viss del kompetens eftersom Migrationsverket blev tagna på sängen av flyktingströmmen, säger Anna-Lena Hansson, huvudskyddsombud på Migrationsverket inom region öst.
Hon har tidigare under hösten i en så kallad 66A-anmälan begärt att arbetsgivaren skulle vidta åtgärder för att medarbetarna på verket skulle få en sund och säker arbetsmiljö. Men det arbetsgivaren då utlovade har inte genomförts. Tvärtom har situationen förvärrats på grund av den ökade inströmningen av asylsökande.
Det gör att Anna-Lena Hansson nu har gått in med en begäran till Arbetsmiljöverket om föreläggande på ansökningsenheten i Norrköping.
– Det innebär att arbetsmiljöverket kan komma hit och ställa krav på att arbetsgivaren vidtar åtgärder och att arbetsgivaren får en tid på sig att uppfylla det.
Håkan Olsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket, har tillsammans med en kollega haft en kontinuerlig och informell kontakt med Migrationsverket på grund av den extrema situationen.
– Vi som myndighet försöker bistå Migrationsverket i det här exceptionella läget. Men situationen har successivt blivit tuffare och tuffare, säger han.
Arbetsmiljöverket kommer nu att titta på de krav som huvudskyddsombudet ställt på arbetsgivaren.
– Vi kommer att titta på om det finns skäl för ett föreläggande eller förbud. Den frågan hanterar vi i laga ordning.