Skräptomt oroar invånarna: "Det känns direkt farligt"

Under många år har boende i Kimstad upprörts över en förfallen fastighet och dess skräpiga tomt. Fastigheten ägs av Trafikverket och flera invånare har försökt att få problemet åtgärdat – hittills utan framgång.

Curt Andersson är försiktig när han går ut från byggnaden.

Curt Andersson är försiktig när han går ut från byggnaden.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2022-04-24 17:30

Curt Andersson vandrar runt bland all bråte på tomten. Gamla resväskor, glassplitter, rostiga verktyg och trasiga kläder ligger utanför det förfallna huset. Han pekar mot ett krossat fönster och berättar att för cirka fem år sedan spikade "någon" för alla fönster. Han vet inte vem som gjorde det och nu är de bortslitna.

– Det händer ibland att barn och ungdomar leker här och jag vill verkligen inte att någon ska skada sig. Sedan ser det ju för jävligt ut.

undefined
"Jag vill verkligen inte att någon ska skada sig". Curt Andersson vandrar omkring bland allt bråte utanför huset.

Precis bredvid tomten ligger ett promenadstråk och Curt Andersson berättar att många boende i Kimstad passerar platsen dagligen.

– Det är ett irritationsmoment för boende här. Jag är långt ifrån ensam om att störa mig på tomten. Många har försökt ringa till både Norrköpings kommun och Trafikverket, men inte fått någon respons. Oavsett vem som äger tomten tycker jag att det är en kommunal angelägenhet.

Anneli Jangfall är boende bara några hundra meter från platsen. Hon är en av dem som sökt kontakt med Trafikverket. Utan framgång.

– Det känns direkt farligt. På ett ställe har taket rasat in och det är bara en tidsfråga innan det brakar helt. Samtidigt förstår jag att det är jättespännande för ungdomar att gå in i det här huset och titta. 

– Jag har hörde först av mig till kommunen som direkt hänvisade mig till Trafikverket. Dit har jag mejlat, men jag har inte fått någon återkoppling över huvud taget. Inte ens att de tagit emot mitt meddelande.

undefined
Anneli Jangfall bor bara några hundra meter från ödehuset. Hon har en stark oro att någon kan skada sig vid platsen.

Andree Nilsson, byggnadsförvaltare på Trafikverket, har tidigare inte haft ärendet på sitt bord och han är förvånad över att inte Anneli fått något svar.

– Jag har skickat frågan vidare internt och bett att få den fotodokumenterad. Det är vårt ansvar att se till att det inte blir någon otillåten bosättning eller tillhåll. Och jag kan bara beklaga om vi inte har återkopplat.

På Norrköpings kommun svarar man att man inte fått in någon formell anmälan och att man därför inte gjort någon bedömning av tomten.

– Får vi in ett ärende kan vi vidta åtgärder om det är farligt och skräpigt, säger Nirmala Kahrimanovic, bygglovsstrateg på Norrköpings kommun.

Men varför har de som hört av sig blivit hänvisade direkt till Trafikverket när de kontaktat er?

– Varför det blivit så kan inte jag svara på. Det vi kan göra är att lägga upp ett ärende och åka dit för en bedömning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!