De senaste dagarna har vi kunnat läsa att Östergötland har bland den värsta smittspridningen i hela Europa och att Norrköping är sämst i klassen. För Linda Nilsson, sjuksköterska på infektionsavdelningen på Vrinnevisjukhuset, är det här ingen nyhet.
– Folk verkar inte förstå hur sjuk man kan bli. Vi får allt yngre patienter, de är riktigt dåliga och det går väldigt fort. Förra våren hade många underliggande sjukdomar, så är det inte nu. Vi har 40-åringar som är relativt friska, som blir allvarligt sjuka, säger hon.
Det är på hennes avdelning (20) som patienterna ligger på fram till det att de behöver respiratorvård på intensivvårdsavdelningen (iva). Och det är på avdelning 20 de hamnar efter respiratorvård – om de överlever.
– Varje dag får vi lägga pussel, det handlar om att frigöra platser så att vi har rätt patient på rätt ställe. Det är sånt tryck att platserna går åt direkt. I går lämnade jag en patient på en annan avdelning. När jag kom tillbaka hade rummet redan städats i väntan på en ny patient. Det är som ett löpande band, konstaterar Linda Nilsson.
Den höga arbetsbelastningen kommer samtidigt som personalen jobbat i över ett år i kampen mot covid-19.
– Personalen är jättetrött. Jag jobbar bara 60 procent, när jag tänker på de som jobbar heltid ... vilka kämpar de är. Men nu finns det inga resurser kvar att ta av, vi är på yttersta kanten. Ingen orkar ta några extrapass längre, trots att de ger extrapengar.
– Det finns också en frustration då vi inte ser någon ände på det här. Våra chefer gör allt för att vi ska kunna få semester i sommar, men det hänger ju på samhället. Om det smäller till på nytt i sommar måste vi ju gå in och jobba då också.
Hur går snacket hos er på jobbet?
– Vi är väldigt besvikna över hur folk beter sig. Allvarligt talat, folk tänker inte efter.
Hur menar du?
– Det är lätt att skylla ifrån sig på Folkhälsomyndigheten, Regeringen och allt annat. Men var och en har faktiskt ett eget ansvar. Man behöver inte boka en semesterresa bara för att man kan ... man behöver inte besöka ett shoppingcenter bara för att man får. Nu har vi bland det värsta smittläget i hela Europa, nu måste vi alla ta tag i det här!
Vad är det du ser?
– Dagligen ser jag människor som inte har koll på sina munskydd. Man hänger munskyddet på backspegeln, går in i butiken och sätter på sig munskyddet igen när man sätter sig i bilen. Eller så tar man av sig munskyddet när man pratar med andra...
Den slappa attityden får enligt Linda Nilsson konsekvenser för hela sjukvården.
– Det hårda patienttrycket gör att vi exempelvis inte kan bemanna vår infektionsmottagning som erbjuder regelbunden provtagning. Den sprututbytesverksamhet vi har för missbrukare går heller inte att hålla öppen.
Att gemene man verkar tröttnat på covid-19 märks också i den allmänna responsen.
– Jag är inte ute efter att fiska beröm. Men i början fick vi cred, godis, tårtor och gud vet allt. Nu, när det är värre, ser vi inget av det längre.
Trots allt det som Linda Nilsson hittills berättat är det ändå inte värst, enligt henne själv.
– Värst är att varje gång jag går hem så känner jag att jag inte hunnit med alla patienter, jag har fått lämna över jobb till den som kommer efter mig. Jag känner att jag har gjort allt jag kan göra, men det räcker ändå inte till.