Två år efter första spadtaget pågår flytten till de nya lokalerna för restauranggrossisten Martin & Servera.
– Det var verkligen nödvändigt för det gamla huset är uttjänt för oss sedan länge. Det var trångbott. En massa kompromisser både i flöden och i antalet artiklar på lagret. Det blir bättre nu för arbetsmiljön här och för verksamheten över hela landet, säger platschef Charlotta Gromulski när hon tar emot med fastighetschef Mikael Kempe.
För att klara flytten har personal lånats in från Halmstad, Enköping och Umeå där företaget har sina andra lager. Det görs med en ny optimism med den tunga pandemitiden bakom sig.
– Från och med att restriktionerna släpptes har det gått lysande i affären. Vi har anställt 50 till 60 personer sedan augusti, säger Charlotta Gromulski.
Det innebär att drygt 450 personer jobbar på Martin & Servera i Norrköping. Vilket är några fler än innan pandemin.
I det 31 000 kvadratmeter stora lagret ryms nya lagerställage, arbetsytor med mycket ljusinsläpp. Här finns en lounge för kunder med utsikt in mot lagret. Dessutom restaurang, gym och ny dämpad kontorsmiljö.
För att sätta karaktär till allt nytt har bland annat en Moraklocka från Blygatan plockats med. Också en hel del möbler har återanvänts istället för att slänga och köpa nytt.
– Vi ska klara av att leverera, kunder ska inte märka av den här flytten. Men i vår värld är det här väldigt stort och positivt. Vi får mycket bättre förutsättningar. Att komma till något sådant här där precis allt är nytt, är ett helt fantastiskt lyft. Det är en komplett lösning, säger Jörgen Sandström, som planerar flödet av varor in och ut.
En intern tävling har namngivit konferensrummen till platser där man kan äta och dricka, som till exempel "Bodegan". Bakom platschefen Charlotta Gromulskis kontor döptes konferensrummet till toppstugan. Med en bild på bergstoppen av Städjan i Dalarna.
– De har fjäskat lite för chefen och de känner mig. Det var en överraskning när jag kom hit en dag, säger Charlotta med dalmålsdialekt och visar fototapeten.
Förutom den gigantiska lagerlokalen med olika kylzoner, ligger en stor automationsanläggning i bortre delen. Den kommer tas i bruk under 2022, när programvara och maskin justerats in.
Det högbyggda lagret är yteffektivt. För att nå motsvarande kapacitet i traditionellt lager hade de 31 000 kvadratmeterna fått byggas ut med ytterligare 15 000 kvadratmeter betongplatta.
– Vid en automation så står människan still, så kommer godset till hen i en låda på ett rullband. Istället för "man-to-gods" blir det "gods-to-man". Det blir mindre slitsamt för personalen, säger Charlotta Gromulski.
Hur mycket snabbare blir hanteringen?
– Det är knappt man vill säga siffrorna. En normal person plockar manuellt ungefär 40 orderrader i timmen. När man kör den här för fullt är det 150 orderrader i timmen, eftersom godset kommer kontinuerligt till plockaren som bara lyfter ur. Det är en stor skillnad.
Med Norrköpingslagret är Martin & Serveras upprustning på de fyra orterna komplett. Norrköping vid E4:an blir centrallagret med fullt sortiment.
– Vi är en logistikhub i Norrköping. Det finns många lagerverksamheter här och vi behöver vara konkurrenskraftiga om arbetskraften. Vi märker av att de andra lagren slukar folk. Men det är en sund konkurrens som gör oss till en bra arbetsgivare, säger Charlotta Gromulski.