Västgötebacken och kvarteret Mjölnaren har de senaste åren fått ett rejält ansiktslyft. Med ett undantag – Café Solsidan.
Den förfallna och övergivna byggnaden täckt av ett nedklottrat stängsel får snarare klassas som kvarterets skamfläck. Hur kan det blivit så här? Och varför gör ingen åt tomten?
Daniella Aman, exploateringsingenjör vid Norrköpings kommun, sitter inne med svaren.
– Café Solsidan tillhör fastigheten Bergsbron 7, den ingår i samma paket som fastigheterna Mjölnaren 14 och 15. Så all planering sker gemensamt för de här tre fastigheterna, säger hon.
Som vi tidigare berättat pågår en rätt så komplicerad detaljplaneprocess för Mjölnaren 14 och 15. Här vill markexploatören Conlega bygga nya bostäder. Det nya bostadshuset i vinkel kommer i huvudsak att ligga utmed Bredgatan.
– Detaljplanen blev överklagad. Men nu har den faktiskt vunnit laga kraft, säger Daniella Aman.
Därmed borde väl spaden snart kunna sättas i marken? Nej, inte riktigt.
– Allmänheten tror ofta att det bara är att sätta igång när ett ärende vunnit laga kraft. Men det återstår fortfarande flera saker som måste göras.
Som vad då?
– Just nu pågår en lantmäteriförrättning. Bland annat ska de två träden som ska bevaras vid Skvallertorget bli allmän plats. Dessutom ska det göras en arkeologisk slutgrävning i området. För att inte dra på oss onödiga kostnader har vi väntat med att ansöka om en arkeologisk undersökning tills det att detaljplanen vunnit laga kraft. Och det är där vi är nu.
Hur lång tid kommer det att ta innan det börjar hända något?
– Det är väldigt svårt att säga. Ambitionen är väl att det kan påbörjas första kvartalet 2024. Men det är tyvärr långa handläggningstider hos länsstyrelsen för slutgrävning av arkeologin, säger Daniella Aman.
Man anar en viss frustration över väntetiden hos länsstyrelsen?
– Det blir långdraget, en korvstoppning i hela processen.
Planen är att Café Solsidan ska rivas och att det ska byggas en ny restaurang på samma ställe.
– Det finns en tilltänkt hyresgäst och det finns godkända ritningar på själva byggnaden, men kommunen kan inte bevilja något bygglov så länge inte hela detaljplanearbetet är klart, förklarar Daniella Aman.
Den tilltänkta hyresgästen är Café Strömmen AB, där Elias Hanna och Nahrin Kaya är styrelseledamöter. Det är alltså samma ägare som drivit Café Solsidan tidigare.
– Det är klart att det är jobbigt att bara gå och vänta. Vi har ju redan ritningar på vår nya restaurang som fått klartecken både från kommunen och länsstyrelsen, säger Elias Hanna.
Krögaren har blivit bra på att gå och vänta på besked gällande Café Solsidan. Det har nu gått sju år sedan det senast serverades mat och dryck på restaurangen med det fina läget med utsikt mot Strömmen. Utöver själva processen kring en ny detaljplan påverkas planerna också av regler gällande byggnadsminne.
Går det ändå att se ljuset i tunneln nu?
– Att detaljplanen vunnit laga kraft är i alla fall ett steg i rätt riktning, säger Elias Hanna, som berättar att han får betala hyra till kommunen under hela den här väntetiden.
Hur mycket då?
– Ähh, det är lite grand.
Daniella Aman har förståelse för krögarens frustration.
– De är på. De vill verkligen få igång verksamheten. Det är synd att det inte finns någon servering där nu, det är ju ett fantastiskt läge, säger hon.