När Ida Fellebro, 23, tog examen fick hon höra att klarar hon av att jobba på kirurgen – då klarar hon allt. Utmaningen lockande henne som ny sjuksköterska. Men pressen blev för hög och hon fick tidigt ett stort ansvar. Nu har Ida valt att sluta.
– Det var nog säkert fem–sex gånger jag bröt ihop för att det blev för mycket med patienterna och att ta hand om dem.
Hon säger att det varje vecka finns arbetspass som inte kan fyllas av personalen på den kirurgiska kliniken. Det leder till att personalen jobbar dubbelpass eller hoppar in extra.
Ida Fellebro ska byta till hemsjukvården inom kommunen. Där kommer hon att jobba dagtid. Hon höjer dessutom sin månadslön med 7 000 kronor i månaden.
– De flesta som började på kirurgen samtidigt som mig ska ändå sluta. De jag hade bäst kontakt med och som lärde mig allt, de är inte kvar.
Mattias Lindberg, 36, har jobbat som sjuksköterska i lite drygt ett och ett halvt år. Det har varit en tuff tid, som resulterade i en sjukskrivning och att han lämnade kirurgen. Han ser också att ny personal får ett stort ansvar för tidigt.
– Vi hann aldrig vara nya. Det gör att pressen ökar. Man riskerar att bränna ut sig, eller så slutar man.
En annan bild de delar är att patienterna har blivit mer vårdtunga. De lider av flera sjukdomstillstånd samtidigt och kräver mer personal.
Mattias Lindberg berättar om stressiga dagar där han som ensam sjuksköterska har hand om sex eller sju patienter. Under arbetspassen har han ofta en känsla av att han ligger efter med arbetsuppgifterna.
– Det blir svårt att hinna med att äta, kanske att man en kort stund hinner kasta i sig delar av sin matlåda.
Kirurgen tar in hyrsjuksköterskor för att verksamheten ska gå runt, men Mattias Lindberg är orolig för att det ska komma in för många.
– Det finns duktiga hyrsjuksköterskor som försöker hjälpa så mycket som möjligt, men sen finns det de som går dit och bara gör sin sak. Det skrämmer många att de inte tillför mycket i verksamheten och det blir ännu tyngre för ordinarie personal.
Sjuksköterskorna är överens om vad som behöver göras för att få bukt med problematiken: Arbetsbelastningen för varje sjuksköterska måste minska.
– Det måste ske en förändring, annars kommer folk att fortsätta att fly, säger Mattias Lindberg.