När redaktionen begärde ut tystnadsförbindelsen om de sexuella trakasserierna den 8 augusti svarade verksjurist Åsa Holm att någon sådan inte kommit in till Sjöfartsverket.
– Däremot har jag blivit upplyst om att en är gjord, säger hon.
Hon berättade också att mejlväxlingen om händelsen den 8 augusti, som vi också begärt att få ta del av, har funnits.
– Men mejlväxlingen finns inte kvar, eftersom den har raderats, sade verksjurist Åsa Holm.
Hon berättar att mejl får kastas om de inte är av vikt för verksamheten. I det här fallet anser hon dock att mejlväxlingen var av den digniteten att de borde ha sparats.
Kommunikationsdirektör Ulrika Ekström berättar att mejlet felaktigt raderats..
– Allt som hör till ett ärende ska ju diarieföras och det borde vi ha gjort i det här fallet också. Men en av våra chefer slängde mejlet, vilket var dumt. Det har påtalats för honom och han har bett om ursäkt.
Hon säger att Sjöfartverket arbetar med att utbilda sin personal om hur diarieföring ska gå till.
– Det är en utmaning i organisationen som vi jobbar med och kanske måste jobba ännu hårdare med.
Hur kommer det sig att han som är chef inte känner till detta?– Han är chef och borde veta vad han skulle göra.
Hur ser ni på att en tystnadsförbindelse upprättades?– Vi är en statlig myndighet och kan inte ha några tystnadsförbindelser. Det här har gjorts av managementbolagets personal och vi har krävt en utredning om hur det här gått till. Vi överväger att teckna ett hängavtal med bemanningsföretag, som vi har avtal med, för att klargöra att vi har nolltolerans mot sexuella trakasserier. Det är inget som vi accepterar
Hur ser du på att Elsa Hatz Grandin, som gått en fyraårig utbildning, inte känner att hon kan fortsätta inom sjöfarten efter det här?– Det ska inte vara så att sjöfarten vänder henne ryggen efter fyra år. Det får vi inte göra.
Ulrika Ekström berättar att Sjöfartsverket i stort sett dagen efter händelsen den 8 augusti fick veta vad som hänt.
– Trots att det inte var vår egen personal tog vi kontakt med Viking Supply Ships som har personalansvaret för de två inblandade personerna och sade ”Det här accepterar inte vi”. Vi krävde att de skulle utreda händelsen, säger Ulrika Ekström.
Hon berättar att Sjöfartsverket sedan dess har varit i kontakt med Viking Supply ganska mycket och frågat vad de gör för att det inte ska hända igen.
– Vi väntar fortfarande på deras utredning, säger Ulrika Ekström.
Hon anser arbetet mot kränkande särbehandling och sexuella trakasserier är särskilt viktiga i sjöfarten där kvinnor är en underrepresenterad grupp.
– Om vi inte jobbar med det här finns det inga tjejer som kommer att välja sjöfarten, säger hon.
Sjöfartsverket har som ett led i arbetet mot sexuella trakasserier och dålig jargong satt stopp för alkohol på verkets fester.
– Arbetsgivaren bjuder aldrig på alkohol på fester, men på fritiden kan de köpa alkohol för egna pengar. Nu funderar vi på att införa nolltolerans på båtarna, eftersom alkohol ofta är en bidragande orsak till felaktigt beteende.