Under sommaren kan den som är nyfiken på de mystiska symbolerna från förr följa med på en lärorik och kostnadsfri vandring i Himmelstalund. Theres Furuskog arbetar som arkeolog vid Norrköpings Stadsmuseum. Hon är specialist på Hällristningar och är den som sköter om hällristningarna i Norrköping med omnejd. Hon målar, rengör och visar dem.
Theres Furuskog berättar med inlevelse om hällristningarna från Bronsåldern. Namnet hällristning kommer från att symbolerna knackades in på berghällar. Motiven är många, här kan man bland annat urskilja kor, björntassar, svärd, fotspår och vildsvin.
– På det här området är skepp det vanligaste motivet och den vanligaste ristningen är skållgropen, säger Theres Furuskog.
Ingen vet exakt i vilket syfte man gjorde hällristningar, men arkeologerna har sina teorier.
– Man tror att det har med religionsutövning att göra, som ritualer och som stöd för muntliga berättelser, ett sätt att förmedla viktiga berättelser till andra. Man förstorade ofta upp vissa delar ur en scen, som i till exempel hällristningen vildsvinsjakten, där är vildsvinet det viktiga i berättelsen och därför överdrivet förstorad, säger Theres Furuskog.
Åskådarna lyssnar nyfiket. På kvällens visning i Himmelstalund är bland annat Bo-Lennart och Gunilla Nilsson med.
– Vi är generellt historieintresserade och såg att man kunde gå en visning, säger Gunilla Nilsson.
– Hällristningar är fascinerande, man kan ana hur de levde och vad man hade uppfunnit då, säger Bo-Lennart Nilsson.
Ikväll ska de få återse hällristningarna som de inte sett sedan skolåldern och de hoppas på att komma hem med lite ny kunskap.
Att färglägga hällristningar är en modern företeelse, med färg blir dem lättare att beundra och enklare att inte råka trampa på.
Vilken färg man fyller i med beror på vilken del av Sverige man bor i, men den vanligaste färgen är röd eller vit.
– I Norrköping använder vi röd färg, för att det är den färgen man använder på runstenar, säger Theres Furuskog, som är en av få i Sverige som arbetar med att fylla i hällristningar.
Theres Furuskog berättar om sin fascination över de inknackade symbolerna, hon beskriver dem som ett konstmuseum på berg.
– Hällristningar är en av få lämningar från forntiden som är ovan marken. Det är en hel bildvärld som vittnar om hur man uppfattade sin verklighet på bronsåldern, till exempel vad som var viktigt för dem, säger hon.
Under vecka 30, då O-ringen pågår, kommer Theres Furuskog och andra hällristnings specialister finnas på plats vid Himmelstalund mellan klockan 14-19.