Tanken är att en kombination av betongbalkar, ett 70-tal borrade och tätt sittande pålar och stabiliseringar ska motverka tornets lutning. Det föreligger i nuläget ingen rasrisk, men Svenska kyrkan tar lutningsproblematiken på största allvar.
– Vi ser förändringar vid varje mätning. Nu ska det gjutas två jättebalkar på var sida som bär upp tornet. Balkarna ska vila på en pålbädd. Pålarna – 18 centimeter i diameter – borras 12–15 meter ned – i stället för att pålas med maskin och undvika sättningsskador, säger Kerstin Holmberg, fastighetschef vid Svenska kyrkan i Norrköping.
Mätningarna görs med jämna mellanrum. I våras pratades det om en differens på åtta millimeter under 18 månader.
– På tio år blir det centimetrar och det är därför jag måste agera. Jag var orolig en period under hösten när upphandlingen drog ut på tiden och projekteringen blev omarbetad. Belastningen gör heller inte att Stadstornet sjunker rakt ned, utan lutningsvinkeln ökar kontinuerligt. På fastighetsavdelningen pratar vi nu om det lutande tornet i Norrköping, säger hon.
Innan projektarbetet startar i januari ska grannfastigheterna förarbetas, besiktigas och få mätprogram som läser av vibrationer installerade. Det är viktigt att inventeringarna görs innan projektet startar.
Kommer allmänheten märka någonting?
– Det låter, men man slipper höra stötarna och känna vibrationerna från pålmaskinen. Beroende på utvecklingen av coronapandemin kanske vi monterar bullerplank i Olaiparken mot kyrkan, om parken ska kunna användas av allmänheten. Bullerplanken tar bort mycket maskinljud, säger Kerstin Holmberg.
Vad räknar du med att projektet kostar?
– Vi landar nog på tio miljoner kronor inklusive konsultkostnader, besiktningar och moms. Jag gör en reservation då vi aldrig i förväg vet vad vi stöter på i marken. Sonderingarna visar en sak, men det är först när vi borrar som det blir allvar. Innan gjutningsarbetet påbörjas ska cirka 60 kubikmeter jord och lermassor schaktas bort för att undvika ras.
I vintras skrev vi att sättningarna beror på att markytan sjunker på grund av underliggande jordlagers kompression. Det förklaras med ökad belastning på jorden efter markuppfyllningar, byggnadsarbeten och sänkt grundvattenyta. Undersökningar som Svenska kyrkan har gjort visar att grundvattennivån sjunkit en meter sedan 1990.