Samhall påstås dumpa lönerna

Det statliga företaget Samhall, som ska ta hand om sina anställda lite extra, får kritik för att utnyttja de svagaste.

Joakim Häggkvist är anställd av Samhall. Han är också lokalt skyddsombud.

Joakim Häggkvist är anställd av Samhall. Han är också lokalt skyddsombud.

Foto: Per Olsson

Norrköping2015-10-28 06:45

De två städarna som gjorde rent Slomarps äldreboende i Mjölby i måndags morse får 16 300 kronor i månadslön. De är anställda av Samhall, men får ungefär 7 000 kronor mindre än vad en normal städare på Samhall får.

Förklaringen till den lägre lönen är att Samhall fått i uppdrag att skapa något som kallas ”utvecklingsanställning”. Den som får en sådan anställning kanske inte kan svenska eller kan ha varit arbetslös i många år. Tanken med denna anställningsform är att de ska kunna gå bredvid Samhalls ordinarie anställda, men de ska inte räknas in i arbetsstyrkan.

Denna måndag morgon har det inte fungerat eftersom hela städstyrkan på Slomarp har bestått av utvecklingsanställda.

Joakim Häggkvist har lång erfarenhet av Samhall, han tillhör de ordinarie städarna och har en månadslön på ungefär 22 000 kronor. Han är medlem i Fastighetsanställdas förbund och lokalt skyddsombud. Han är en av flera som slagit larm till sitt regionala skyddsombud och han är bekymrad.

– Samhall har förändrats, när jag började kunde man städa i lugn och ro, säger han.

Medan Slomarp sköttes av två utvecklingsanställda denna måndag morgon har han städat på Max hamburgerrestaurang i Mjölby. Där ska egentligen arbetsstyrkan bestå av fyra personer, denna morgon var de tre. De hade också med sig två ”utvecklingsanställda”.

– Samhall använder dem som ordinarie, idag var det ju så på Slomarp, säger han.

Det regionala skyddsombudet i Fastighetsanställdas förbund, Johan Wahlin, har sammanfattat kritiken och skickat ett brev till Samhall.

– Det här framfördes redan i våras och nu när jag hörde att det inte hade hänt något så blev jag lite irriterad, säger han.

De människor som anställs med villkoren ”utvecklingsanställning” får lägre lön, saknar semesterrätt och får bara ha jobbet max ett år.

– De här är lönedumpning och de här människorna känner sig utnyttjade. Samhall ska hjälpa människor som har det svårt på arbetsmarknaden och istället blir det tvärtom, säger han.

Syftet med ”utvecklingsanställning” är att de ska få erfarenhet, men tanken är inte att de ska sköta ett helt städuppdrag på egen hand.

Joakim Häggkvist, som just putsat fönstren på Max är egentligen nöjd med sin arbetsplats.

– Jag gillar Max, här är personalen jättebra, säger han.

Han gillar jobbet också, särskilt en solig höstdag när fönstren blivit perfekta.

Det han inte gillar är att Samhall betalar lägre lön till vissa, men låter dem arbeta som om de vore fullt betalda.

Samhall

Utvecklingsanställning är resultatet av ett särskilt uppdrag som Samhall fick från regeringen i slutet av 2014. Samhall får också statliga pengar för detta och syftet är att hjälpa människor med nedsatt arbetsförmåga som tidigare sysselsatts i Fas 3.

Samhall är ett statligt företag vars existens går ut på att hjälpa dem som inte kan få jobb på den normala arbetsmarknaden.

Flera stora svenska företag och kommuner köper städtjänster av Samhall, de tar då hela ansvaret för lokalvården. Enligt Samhall har de 8 700 medarbetare som arbetar med städning och är därmed en av Sveriges största. De har till exempel uppdrag hos Ikea, Polisen och Ica.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!