Om du har gått längs Strömmen de senaste veckorna är det ganska stor chans att du har sett en, två eller till och med tre sälar simma runt i vattnet. Bilder och videor på sälarna sprids på sociala medier där många skriver hur gulliga sälarna är och vilken härlig känsla det är att se dem.
Men sälarnas vistelse i Strömmen uppskattas inte lika mycket av alla. På Cityfiske har man sedan sälarna kom kämpat med att fånga fisk som sälarna varken har skadat eller tagit från kroken.
– Vi har haft bra fiske i Strömmen i några veckor men nu har sälen kommit och den trycker ut fisken, säger Kenneth Israelsson.
Han förklarar att sälen kommer in till Strömmen för att det finns mycket fisk för den att äta. Eftersom fisken i Strömmen är odlad finns det både fler och större fiskar på en liten yta mot vad det finns i Östersjön.
– En säl äter mellan fem och åtta kilo om dagen vilket betyder att sälarna tar varsin fisk varje dag. Även om det kan låta lite kan det på en månad försvinna 100 fiskar som sälen har ätit upp. Det blir svårfiskat då, säger Kenneth Israelsson.
Han förklarar att fiskarna kommer att vara mer och mer skadade av sälen – sälskadad fisk går att äta men att den inte är särskilt trevlig att titta på.
– Vi är oroliga för att det fiske som vi skulle kunna ha längre in på hösten kommer att bli förstört på grund av sälen, säger Kenneth Israelsson.
För att förhindra att sälen kommer in i Strömmen måste man se till att sälstammen inte ökar årligen, men också att det finns rätt förutsättningar till föda ute i haven, menar Kenneth Israelsson.
– Vi skulle även behöva fler sälskrämmor och en viss skyddsjakt. Vi är absolut inga sälhatare men de ska inte vara så här långt in, säger han.
Cityfiske har sedan tidigare satt ut sälskrämmor för att förhindra sälarna från att simma in till Strömmen. En sälskrämma fungerar på så vis att en tryckvattenbehållare, en hydrofor, skickar ut frekvenser med starka ljudsignaler som sälar inte trivs med.
– Fisken går på lågfrekvens vilket gör att fisken inte störs av skrämmorna. Om vi inte hade haft skrämmorna skulle fler sälar ha varit här uppe, säger Kenneth Israelsson.
Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, säger att det är vanligt att sälar går upp i strömmande vatten för att jaga fisk.
– Det här är inget unikt eller nytt som händer. Det är vanligt att unga hanar letar efter bra ställen där det finns gott om mat, säger Per Risberg.
Han förklarar att sälarnas vistelse i Strömmen inte är kopplat till att det är ont om föda i Östersjön.
– Det är nog lite sämre om föda i Östersjön mot vad det har varit tidigare. Men om det vore problem för sälar att hitta föda skulle vi se helt andra rörelser mot vad vi gör idag, säger Per Risberg och fortsätter:
– Det är trots allt bara några enstaka sälar av en population på cirka 70 000.
Per Risberg förklarar att sälstammen har ökat de senaste 50 åren, men att stammen inte ökar lika kraftigt längre.
Tror du att sälar i Strömmen kommer att bli en vanligare syn?
– Det beror på antalet sälar och hur mycket föda det finns ute i havet. Att några få sälar har kommit till Strömmen där det är gott om föda säger inte så mycket, säger Per Risberg.