Så upptäckte hon cancern i tid

I flera månader gick Åsa Frank runt med fläck på benet – och när hon till slut kollade upp den visade det sig vara cancer. Tack vare ett samarbete mellan ett screeningföretag, apotek och en hudläkare fick hon snabb hjälp.

Samarbete. Christer Rooth från Screencancer, Ritta Yacoub från Apotek hjärtat, Åsa Frank samt Rigmor Berg och Ingrid Synnerstad från Hudmottagningen i Norrköping.

Samarbete. Christer Rooth från Screencancer, Ritta Yacoub från Apotek hjärtat, Åsa Frank samt Rigmor Berg och Ingrid Synnerstad från Hudmottagningen i Norrköping.

Foto: Max Lindahl

Norrköping2017-11-25 15:30

– Vi var på semester på Madeira i februari, och då tog vi ett euromynt och la på fläcken, berättar Åsa Frank.

Vid det laget hade hon redan funderat över fläcken på underbenet en längre tid, men som det gärna blir hade det inte blivit av att hon gick och kollade upp den. Men efter att ha jämfört den mot euromyntet kunde hon sedan konstatera att fläcken hade växt ytterligare. När hon sedan råkade se att Apotek hjärtat erbjöd screening av hudfläckar på drop in-tider, gjorde hon till slut slag i saken.

Efter bara ett par dagar fick hon beskedet: Fläcken misstänktes vara malignt melanom.

– Min första tanke var, hur länge har jag gått runt med det här? säger Åsa Frank om sin reaktion efter beskedet.

Och frågan är inte omotiverad.

– Ju längre en fläck med malignt melanom sitter i huden, desto större är risken att den metastaserar, förklarar hudläkaren Ingrid Synnerstad, som några dagar efter att Åsa Frank gjort kontrollen opererade bort fläcken på smalbenet.

Att det gick så snabbt var tack vare ett samarbete mellan screeningföretaget Screencancer och Apotek hjärtat, som tillsammans erbjuder kunder att kolla upp sina fläckar på några av Hjärtats apotek. Fläckarna fotograferas då med en särskild teknik, och bilderna skickas sedan för analys till hudläkare.

Sedan samarbetet inleddes i Sverige 2014 har Screencancer tagit emot knappt 6 300 kunder och fotograferat nästan 10 000 fläckar, berättar Christer Rooth på Screencancer.

– Av dessa är det 25 procent som kräver någon form av åtgärd, och i två procent av fallen rör det sig om malignt melanom.

Om företagets hudläkare misstänker att det rör sig om cancer kan deras utlåtande hjälpa kunderna att snabbare få hjälp från till exempel primärvården, menar Christer Rooth. Och för invånare som tillhör i Region Östergötland finns fördelen att företaget även samarbetar med Ingrid Synnerstad, som tar emot patienter direkt från Screencancer och Apotek hjärtat.

För Åsa Franks del skickades den bortopererade fläcken på analys, där det slutligen konstaterades att det verkligen rörde sig om cancer. Efter det fick hon operera bort ytterligare vävnad, och idag har hon ett decimeterstort ärr på underbenet.

– Man ska inte ta så lätt på det, så att man går med det länge. Man ska ta det på allvar, säger hon.

Hudcancer

Malignt melanom kan vara den mest kända typen av hudcancer, men är bara den tredje vanligaste i Sverige. Den beskrivs dock som den farligaste då den ger störst risk för spridning genom metastasering.

Skivepitelcancer är den näst vanligaste hudcancerformen, men spridning genom metastaser är sällsynt.

Den vanligaste typen av hudcancer kallas basalcellscancer, där i princip alla patienter botas.

Östergötland var år 2015 det län som hade flest nya fall av malignt melanom per 100 000 invånare i Sverige. Förekomsten varierar dock från år till år.

Enligt statistik från Cancerfonden är de olika typerna av hudcancer gemensamt den cancerform som ökar mest i Sverige.

Källor: Socialstyrelsen, Cancerfonden, Vårdguiden 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!