Så svarar de Tuva, 13, som oroar sig för sin pappa

Polisens uppgift är att stå längst fram i utsatta lägen. Det innebär en viss fara, men som polis för man även en enorm uppskattning för det man gör. Så sammanfattar Sara Walters, ordförande i Polisförbundet region Öst, hur det är att jobba som polis.

Polisförbundets ordförande i Region Öst, Sara Walters, anser att påskhelgens upplopp visar på ett förändrat klimat gentemot polisen.

Polisförbundets ordförande i Region Öst, Sara Walters, anser att påskhelgens upplopp visar på ett förändrat klimat gentemot polisen.

Foto: Kollage

Norrköping2022-05-01 10:00

Vårt samtal börjar med den händelse som inträffade den gånga påsken. Upploppen i Linköping och Norrköping. Det går inte att ta sig runt det. För det som inträffade har, enligt Sara Walters, påverkat så många människor. Inte minst de yrkesgrupper som befann sig mitt i allt – blåsljuspersonalen.

– Uppgifter säger att 26 poliser fick kroppsliga skador, sedan har vi flera 100 som fått psykiska men. Flertalet undrade om de ens skulle komma hem igen och många har dödsångest, säger hon.

undefined
Sara Walters säger att polisen ofta får ta emot en enorm uppskattning för sitt jobb. Även om det finns grupper som känner hat.

Vi har pratat med 13-åriga Tuva som går med en ständig rädsla för att hennes pappa som är polis inte ska komma hem igen efter ett jobbpass. Är det farligt att vara polis?

– Vi är trygga i vårt uppdrag, vi är tränade för det vi utför. Arbetsgivaren ska se till att poliserna har de bästa förutsättningarna för att kunna utföra sitt jobb på ett säkert och effektivt sätt. Men det kan alltid utvecklas och bli bättre.

Sara Walters säger samtidigt att hon inte på något sätt vill förringa det som hennes kollegor kan tänkas utsättas för i sitt jobb. Tvärtom. Hon återkommer till upploppen.

– Något liknande har vi aldrig upplevt tidigare. Polishatet blev någonting helt annat. Och frågorna finns ju där: Hade vi rätt resurser? Vad var det som brast? Vad kan vi lära oss av detta? En oberoende utredning av hela denna helg är superviktig så att vi aldrig behöver hamna där igen.

undefined
Polishatet vid påskhelgens upplopp var något helt annorlunda än tidigare, anser Sara Walters

Det handlar väl ytterst om respekt för polisen. Varför tror du att den inte längre finns på samma sätt som tidigare? 

– Det handlar nog egentligen bara om vissa grupper som saknar respekt. Vi upplever ändå att de flesta uppskattar oss. Men det är klart, klimatet har blivit annorlunda.

Vilket stöd har man som polis, när man behöver hjälp?

– Det finns en väl utarbetad krisorganisation inom Polismyndigheten och under påskhelgen kickade den igång direkt. Polisförbundet har också ett nära samarbete med huvudskyddsombud och skyddsombud som fångar upp medlemmar som behöver stöd och hjälp.

Tuva menar att poliserna tjänar för lite utifrån risken de utsätts för. Region Öst ligger lägst i landet med ett snitt på runt 29 800 kronor. Vad tycker du?

– Lönerna måste komma upp, dels för att behålla de poliser som redan finns i myndigheten, dels för att kunna rekrytera nya poliser i framtiden.

Peter Wahlberg, lokalpolisområdeschef i Norrköping, får också frågan om hur han ser på lönerna. Han hänvisar till att de bland annat styrs av antalet tjänsteår.

undefined
Peter Wahlberg, lokalpolisområdeschef i Norrköping, betonar att upploppen under påskhelgen inte hör till polisens vardag.

– Och här i regionen har vi många nya medarbetare. Det gör att snittlönen blir lägre, säger han.

Tycker du att den är tillräckligt hög utifrån de risker ni utsätts för?

– Jag tycker inte att man ska utgå från den senaste tidens händelser, den är inte vardag för oss poliser. Det som hände var något exceptionellt och det kommer att behövas krishantering en lång tid framöver. Men det symboliserar inte hur det är att vara polis i vardagen. Det var inte vår vardag och vi har en välgrundad utbildning att göra bedömningar i olika situationer.

Så Tuva, som vi skriver om, behöver egentligen inte vara så orolig för sin pappa?

– Man kan aldrig ta ifrån någon en känsla.

Tror du att upploppen och det som blåljuspersonal råkade ut för gör det svårt att rekrytera nya poliser?

– En del kanske avskräcks, medan det hos andra i stället stärker viljan att bli polis.

Särskild händelse

Händelser som är så allvarliga och som går utanför polisens dagliga verksamhet kallas särskilda händelser. Polisen går då upp i stab. Det innebär att speciella resurser avsätts för att bara arbeta med detta.

Som särskild händelse räknas bland annat:

* Våldsamma upplopp eller oroligheter vid manifestationer eller idrottsevenemang.

* Sabotage eller bombhot.

* Större händelse med många döda och skadade eller fara för mångas liv eller omfattande materiell skada.

* Rymning av personer som anses farliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!