Handlingsplanen har undertecknats av kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) och Frida Braf, lokalpolisområdeschef Norrköping. Det är en del av den samverkansöverenskommelse som tecknades i januari mellan kommunen och lokalpolisområde Norrköping.
– Det är första gången vi lyfter upp handlingsplanen i kommunstyrelsen och politiskt står bakom det som polis och vår tjänstemannaorganisation arbetat fram, säger Sophia Jarl.
– Det här dokumentet är en viktig grund för hur polisen tillsammans med kommunen jobbar utifrån Norrköpings kommuns lägesbild, säger Frida Braf.
Målet med handlingsplanen är att den ska bidra till att minska den faktiska brottsligheten och öka den upplevda tryggheten i Norrköpings kommun. En kartläggning har gjorts för att formulera en gemensam lägesbild och fyra prioriterade områden har identifierats som man gemensamt ska fokusera på. Det handlar om:
Otrygghet med särskilt fokus på otrygghet i offentliga miljöer och boendemiljöer. Kriminalitet med koppling till parallella samhällsstrukturer. Våld som omfattar våld i nära relationer, våld i offentlig miljö och våld i skolmiljö. Alkohol, narkotika, doping, tobak och spel.
– Alla är extremt relevanta för kommunen och polisen att gemensamt jobba med. Det orsakar mycket otrygghet när det inte fungerar, säger Sophia Jarl.
Den kartläggning som genomförts pekar på en rad uppgifter som inte är särskilt smickrande för Norrköping. I handlingsplanen slås fast att 34 procent av Norrköpings befolkning (18-84 år) uppger att de känner sig mycket eller ganska otrygga eller att de avstår att gå ut på grund av otrygghet. Norrköping genererar också fler brottsanmälningar och polisiära ingripanden än andra jämförbara städer. Här är de allvarligaste hoten, enligt kartläggningen, angrepp på utbetalande system och undandragande av skatter och avgifter, narkotikabrott och det grova våld som följer i dess spår. Det slås också fast att det finns en stor tillgång på narkotika.
När det gäller våld i nära relationer anmäls i Norrköpings kommun årligen 350 brott mot kvinnor där kvinnan är bekant, närstående eller i parrelation till gärningspersonen. 400 våldsbrott per år sker i offentlig miljö och i skolmiljö registrerades 8683 kränkningsanmälningar under perioden 2021 fram till 1 november 2022. Av dessa var 5302 inom kategorin fysiskt våld. Kartläggningen visar också att Norrköping ligger högt när användning av narkotika (näst högst i länet per tusen invånare när det gäller cannabis och högst när det gäller kokain). En kraftig ökning sker också mellan årskurs 8 och årskurs 2 på gymnasiet.
Kommunpolis Peter Johansson kommer att vara direkt involverad i handlingsplanens genomförande och för polisen är siffrorna i kartläggningen ingen nyhet.
– Att vi ligger högt när det gäller narkotika vet vi ju om. Vi har haft handlingsplaner tillsammans med Norrköping i flera år. Det här är samma koncept men lite fylligare, säger han.
När kommer man att se resultat?
– Det här är ett långsiktigt arbete och det går inte att säga när vi lyckats men vi har en bra struktur och jobbar mycket med de unga. Där ska vi se till att det inte kommer nya kriminella, säger Peter Johansson.
Sophia Jarl har en liknande åsikt.
– En del av det här gör vi ju redan, annat har vi tagit höjd för i budgeten kommande år så att det kommer att implementeras.
– När det gäller trygghetsarbete tror jag aldrig vi kan säga att vi är färdiga. Kriminella kommer alltid att försöka hitta nya vägar att bedriva sin kriminella verksamhet och då måste vi hitta nya sätt att förhindra olika typer av kriminalitet eller att ungdomar hamnar i kriminalitet, säger hon.
Från kommunens sida handlar de konkreta åtgärderna bland annat om ordningsvakter, kameraövervakning och narkotikasök på gymnasieskolorna.
– Polisen har tagit på sig att etablera fler kameror och där inväntar vi om kommunen också ska gå in med medel. Vi kommer att upphandla ordningsvakter under hösten och vi kommer att ansöka för de zoner där man måste ha tillstånd för att ha ordningsvakter. Det jobbar säkerhetsavdelningen med just nu. Vi kommer också att genomföra en upphandling för att kunna söka efter narkotika på våra kommunala gymnasieskolor, säger Sophia Jarl.