Så ska Butängen tömmas på verksamheter

Över 100 verksamheter på Butängen letar ny hemvist. 31 december 2025 ska de vara utflyttade och ometablerade. "Det är mycket känslor men vi arbetar aktivt för att få till så bra lösningar som möjligt”, säger Ulrika Kindstrand på Näringslivskontoret och projektledare för Ometableringsgruppen.

"Det är ganska många fastighetsägare som kontaktar oss och undrar om vi vet några verksamheter som vill hyra lokaler. Det är väldigt tacksamt och något vi välkomnar", säger  Ulrika Kindstrand, projektledare för Ometablering av södra Butängen på Näringslivskontoret.

"Det är ganska många fastighetsägare som kontaktar oss och undrar om vi vet några verksamheter som vill hyra lokaler. Det är väldigt tacksamt och något vi välkomnar", säger Ulrika Kindstrand, projektledare för Ometablering av södra Butängen på Näringslivskontoret.

Foto: Micke Pihlblad

Norrköping2023-08-16 10:00

Den stora stadsdelsutvecklingen av Butängen inför Ostlänkens dragning genom Norrköping är i full gång, även om det än så länge inte märks så mycket rent fysiskt.

Det stora jobbet sker än så länge i det tysta. Över 100 verksamheter ska hitta nya hem.

– Projektet är framtaget för stötta de här verksamheterna. Vi jobbar främst med att omförhandla avtal och informera verksamheterna om hur tidplanen ser ut för just deras fastighet. Det kan se lite olika ut beroende på fastigheternas skick, säger Ulrika Kindstrand, projektledare för Ometableringsgruppen för verksamheter på södra Butängen.

undefined
31 december 2025 ska ometableringenar på södra Butängen vara genomförd. Över 100 verksamheter berörs.
undefined
"Vi prioriterar inte efter verksamhet eller antal antällda. Fastighetens skick och avtalsvillkor är det vi går efter. Vi måste behandla alla affärsmässigt lika", säger Ulrika Kindstrand, projektledare Ometableringsgruppen.

31 december 2025 ska det vara klart för de drygt 100 olika verksamheter som har kommunen som fastighetsägare i cirka 20 olika fastigheter på södra Butängen.

– Det är det datum vi jobbar mot utifrån Trafikverkets plan. 2027 vill de börja sitt arbete och under 2026 ska kommunen kratta i manegen och riva och sanera området, säger Ulrika Kindstrand.

Det finns flera svårigheter att hitta rätt plats för verksamheterna som ska ometableras. 

– Det är mycket känslor. Det är många som funnits på Butängen länge och det kan så klart bli jättejobbigt känslomässigt.

– Det svåraste är nog annars att möta verksamheternas önskemål gällande läge och hyresnivå. Många av de lokaler som finns tillgängliga idag är ofta nyproducerade och ligger i utkanten av stan och generellt har nyproducerade lokaler en marknadshyra som är högre än de är vana vid på Butängen. Kommunen ska generellt sett inte vara fastighetsägare förutom där vi har en egen verksamhet, säger Ulrika Kindstrand.

undefined
Butängen förbereds för Ostlänken. Rivningen av fastigheten som inhyst AH:s gardiner och bilfirman David Carlsson vid Ingelstagatan/Fredrikdalsgatan är i stort sett fullbordad och fler väntar.
undefined
"En flytt kostar alltid och kommunen kan inte ge flyttbidrag eller bekosta en flytt. Det får vi inte göra.Ulrika Kindstrand, projektledare för Ometablering av södra Butängen på Näringslivskontoret.

I de flesta fall handlar gruppens arbete om att omförhandla avtal. Om någon sitter på ett avtal med nio månaders uppsägningstid och plötsligt får napp på en lämplig ny lokal med kort varsel kan hyresavtal exempelvis ändras till en månads uppsägning för att underlätta flytten. I andra fall kan det handla om en reducerad hyra om fastigheten är i dåligt skick, vilket många av fastigheterna på Butängen är. Många av fastigheterna lever på lånad tid så oavsett om Trafikverkets tidsplaner ändras eller inte så behöver lokalerna tömmas.

– I de fallen hyran kan reduceras rekommenderar vi att man sätter undan pengar till flytten. En flytt kostar alltid och kommunen kan inte ge flyttbidrag eller bekosta en flytt. Det får vi inte göra. Där är det skattepengar och kommunallagen vi har att förhålla oss till, säger Ulrika Kindstrand.

Matchmaking mellan fastighetsägare och verksamheter som söker ny lokaler är en annan uppgift.

– Det är ganska många fastighetsägare som kontaktar oss och undrar om vi vet några verksamheter som vill hyra lokaler. Det är väldigt tacksamt och något vi välkomnar. Det gör att vi har ett större kontaktnät än man kanske har som ensam företagare.

undefined
Klassiska Leons måste hitta ny plats när Butängen förbereds för Ostlänkens dragning genom Norrköping.

Klassiska korvkiosken Leons är en av de verksamheter som hoppas hitta en ny plats. Något som fått stor uppmärksamhet. Där har Leons fått några förslag på fastighetsägare att kontakta och de har också själva annonserat i sociala medier.

– Alla sätt är bra och alla vill ju att Leons ska hitta en bra plats att vara på, säger Ulrika Kindstrand.

– Just nu lyssnar vi mest på de förslag som kommit in. Det har varit semestrar så vi har inte kommit så långt ännu men vi ska börja ta tag i det på allvar nu, säger Leons ägare Claes Åkervall.

Ometableringsgruppen

Ett delprojekt i huvudprojektet Ostlänken och Stadsutveckling i Butängen som syftar till att stötta de verksamheter på södra Butängen som måste flytta.

Ulrika Kindstrand är projektledare. I gruppen ingår också två av kommunens fastighetsförvaltare, en av kommunens jurister och en exploateringsingenjör, samtliga  från Samhällsbyggnadskontoret.

Gruppen arbetar också nära Kultur, event och fritid som har fokus på de föreningar och idrottsklubbar som berörs av stadsutvecklingen på Butängen.

Karta: Södra Butängen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!