Omvandlingen av Inre hamnen, från en anonym fläck till ett flott bostadsområde, går framåt. Enligt projektledaren följer arbetet både tidsplan och kostnadskalkyl – men det syns ännu inte så mycket av vad som är på gång.
– Vi har gjort jättemycket. Flera gator är klara, vi går här på färdiga gator, det är ytskikt och träd som ska till i senare skede. Sedan är det mesta av kanalerna klara och kajen börjar också bli helt färdig, berättar Ola Brånäs, övergripande projektledare.
Vi är ute på en liten rundtur i området. Med på turen är även Daniel Hildén, han projektleder produktionen i Inre hamnen. Det är tur att vi har dessa guider med oss, annars hade det varit klurigt att förstå vad det var vi såg.
– Här kommer det första kvarteret att byggas. Det är klart i marken med avlopp och elledningar. På den här tomten kommer HSB och Mannersson att uppföra sina hus, säger Ola Brånäs när vi kommer fram till en grusad fyrkant.
Man får ha lite fantasi för att se charmen, men om man har skisserna av det färdiga resultatet hyfsat färskt i minnet kan man nog ana hur det kommer att bli. Första kvarteret ska börja byggas i början av nästa år.
– Det pågår fortfarande diskussioner om hur många bostadsprojekt vi ska dra igång samtidigt. I den första etappen kommer det att bli ungefär 1 000 bostäder och vi vill inte att alla ska bli klara samtidigt, säger Ola Brånäs.
Strax intill byggs ett centralt torg och en park som sträcker sig ner till Strömmen. En kanal, där vattnet leds in från Strömmen, delar av torget från parken. På ett ställe har man byggt trappavsatser ner i kanalen.
– Det är för att kunna vara nära vattnet. Det kommer att bli ganska mycket kant i kanalen ner till vattnet, man har byggt med marginal inför klimatförändringar med höjda vattennivåer, förklarar Daniel Hildén.
Vid planeringen av Inre hamnen har man tagit höjd för om det inträffar katastrofregn i framtiden. Därför har man höjt marken i Inre hamnen med en meter till en ny nivå på två och en halv meter. Alla gator kommer att luta mot antingen kanalen eller Strömmen för att leda bort vatten från gatorna och husen.
Än så länge har det mesta av arbetet skett på marknivå. Den förorenade gasverkstomten, som behövde saneras, har färdigställts. Där kan arbetet gå vidare med husbyggnation så småningom, de delarna av Inre hamnen ligger lite senare i planeringen.
– Sommaren 2023 räknar vi med att de första kan flytta in. Det kommer att vara lite stökigt ett tag. Ungefär tre år, från första inflytt, räknar vi med att det tar att färdigställa allt i första etappen, säger Ola Brånäs.
Han ser fram emot när bostäderna börjar byggas.
– Det blir en milstolpe när man börjar bygga på höjden, när det växer uppåt. Det ska bli jättehäftigt att se området ta form, säger han och ler.
När de första personerna flyttar in ska det centrala torget och parken, centrala kajstråket, kanalen, den nya gång- och cykelbron över Strömmen, samt badplatserna vara helt klara.
Man ska alltså bada i Strömmen?
– Ja. Vi har gjort mätningar under två års tid och vattnet är tjänligt att bada i. Sedan är det kanske lite sämre när det regnar kraftigt, då kommer stora flöden med smutsigt vatten från gatorna, men å andra sidan vill man kanske inte bada när det regnar kraftigt, säger Daniel Hildén.
Han visar var det kommer att byggas en sandstrand och berättar att det också kommer att byggas en sorts korg som sänks ner i Strömmen, där man ska kunna bada. Ärligt talat är det lite svårt att visualisera just de delarna när man står på en grushög och tittar på armeringsjärn, samtidigt som vinden viner om öronen. Lusten att bada infinner sig inte.
– Strandbadet kommer att bli som en infinitypool i anslutning till kanalen, säger han men anar nog att jag omöjligt kan visualisera sådana spektakulära planer.
Lite mer påtagligt är nästa stora händelse som snart kommer att synas i Inre hamnen. En stor blåmålad kran ligger ännu så länge på marken, men i början av oktober kommer monterningen att påbörjas. Kranen har tidigare stått på den södra sidan och tjänstgjort under många år med att lasta varor på och av fartyg.
– Tre kranar från verksamheten i hamnen skulle skrotas. Vi återanvänder en av dem som utsmyckning och har blästrat och målat den. Den ska påminna om historien och bevara hamnens själ, säger Ola Brånäs.
Kranen kommer att bli en bra bit högre än husen. Exakt hur stor den är får vi se i mitten av oktober.