Precis som tidigare år kommer det att finnas olika sjukvårdsteam med läkare, sjuksköterska och undersköterska på festivalområdet, dit besökare kan komma med exempelvis stukningar och skavsår. Men också med allvarligare skador, skriver Region Östergötland på sin hemsida.
De två första festivalåren 2013 och 2014, fick 2 000 personer vård, förra året, när antalet besökare var något färre låg siffran på 1500.
På området finns också tillnyktringsenhetens tält (TNE-tältet), där mellan två och fyra team jobbar med att ta om hand personer som blivit för berusade. I år sker en del förändringar där som bland annat innebär att en läkare kommer att vara på plats under längre tid. Här kommer också en ledningssjuksköterska att finnas som en sammanhållande länk, precis som i sjukvårdstälten.
Enligt Helen Eriksson, beredskapssamordnare för Östra länsdelen i Region Östergötland, är det främst unga personer som läggs in för tillnyktring, övervägande 90-talister.
År 2013 och 2014 togs 160-170 personer om hand. Förra året var det 100.
Man konstaterar också att tre–fyra sexbrott brukar rapporteras i genomsnitt per år, men att mörkertalet kan vara betydligt större.
Region Östergötland ger också en del tips inför festivalen, exempelvis att inte glömma sin allergimedicin, att inte gå med bara ben i gummistövlar, vilket kan ge otäcka skavsår, och att att inte dricka för mycket alkohol. Varannan vatten lyder rekommendationen.