Valparna i bussen upptäcks vid gränsstationen vid Öresundsbron i november 2020. De har tagits med av två män ur valpsäljarnätverket i Norrköping som NT och Corren har granskat i flera artiklar.
I december 2020 stoppas den ena av männen i tullen igen, denna gång med en annan bekant. Nu har de med sig åtta valpar. Männen grips misstänkta för grov smuggling.
Brottet är fortfarande under utredning. Tullverket vill inte gå in på varför utredningen dragit ut på tiden.
– Ibland beror det på att vi inte har fått tag i personer som vi ska höra, säger Elin Wegersjö, gruppchef för grova brott vid Tullverket.
Hundsmugglingen har ökat, förra året stoppade tullen rekordmånga hundar, 552 stycken. Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverkets rättsavdelning, säger att falska veterinärintyg hjälper smugglare.
– Om de har papper i ordning och vi inte upptäcker några fel i hundpasset, då är det inte mycket vi kan göra.
I vår granskning har vi intervjuat köpare vars valpar visat sig vara födda utomlands, misstänks vara det, eller har haft falska hundpass.
En är Helena, som tydligt sa till säljaren från nätverket i Norrköping att hon ville ha en svenskfödd valp. Men när hon kom för att hämta hunden fick hon klart för sig att den var född i Bulgarien.
– Jag har mått så jävla dåligt av det här. Det här är helt sjukt. Jag förstod nästan direkt när jag kom till den där lägenheten att det här inte var seriöst, säger Helena.
Helena köpte valpen ändå, men tog den till en veterinär för undersökning. Veterinären fattade misstanke om rabiessmitta. Helena och valpen tvingades till åtta veckors karantän, annars hotade Jordbruksverket att avliva den och hon själv riskerade fängelsestraff.
Vi går tillbaka till 2020. När tullen upptäcker de nio valparna som transporteras hoptryckta bland ölflaskor och väskor, misstänker man att de kan vara yngre än vad som uppges i pappren och kanske saknar vaccin mot den dödliga sjukdomen rabies. Men här händer det som gör att tullen tvingas släppa igenom dem: Nödvändiga intyg och hundpass finns, med de påskrifter och stämplar som krävs.
– Smugglarna är smarta, de tar in hundar i Sverige, registrerar dem hos Jordbruksverket som man ska. De skaffar en veterinär som skriver ut svenskt sällskapsdjurpass. Det finns veterinärer som gör falska intyg mot betalning, säger Jonas Karlsson.
Vår granskning av Norrköpingsnätverket har visat att de sålt bichon frisé-valpar för upp till 35 000 kronor styck. I länder som Bosnien, Bulgarien och Ungern, som vi vet att nätverket har fört in valpar från, kostar de betydligt mindre att köpa in.
Vi tar kontakt med några uppfödare i Bosnien och utger oss för att vara intresserade av att köpa valpar. Vi får först höra att de kostar 8 000 svenska kronor och måste vara fyra månader för att få resa utomlands.
Men en uppfödare visar sig vara beredd att sälja yngre valpar.
– Du får bestämma hur gammal den ska vara. Om du vill ha en som är fyra veckor, eller om den ska vara äldre, säger en kvinna som säljer olika småhundsraser.
Priset beror på ålder: En fyra veckors valp kostar 3 000 kronor.
I handlingar som tullen beslagtog från Norrköpingsborna ser vi samma pris. Männen hade betalat 300 amerikanska dollar per valp.
När vi frågar uppfödaren i Bosnien om dokumentation för att få hunden genom tullen säger hon:
– Du kan kolla med vår veterinär, eller om du har en egen veterinär som kan ordna med dokumentationen.
Hon säger också att valpar som är en månad bara har en vaccination vid leverans. Det innebär att de inte är fullvaccinerade mot rabies; det kräver två sprutor och vaccin ska inte ges till valpar yngre än tolv veckor.
Att föra in en hund med falska papper i Sverige är ett smugglingsbrott och kan ge fängelsestraff på grund av risken för rabiessmitta.
Jonas Karlsson säger att tullen träffar på valpar som verkar betydligt yngre än vad som uppges. Det väcker frågor om vaccinationsintygens äkthet.
Är det troligt att hunden ändå har blivit rabiesvaccinerad, men vid för tidig ålder, eller är den inte vaccinerad alls?
– Den är troligen inte vaccinerad alls, säger Jonas Karlsson.