Så försöker de hitta tjuvarna

Polisen säger sig känna igen sättet som bedragaren ska ha använt sig av i fallet med Norrköpingsbon och dennes bil.

"Det här är ganska vanligt förekommande", säger Camilla Thorström vid östgötapolisens bedrägerigrupp.

"Det här är ganska vanligt förekommande", säger Camilla Thorström vid östgötapolisens bedrägerigrupp.

Foto: Pelle Johansson

Norrköping2019-03-13 18:00

I förra veckan upptäckte Norrköpingsbon att han själv inte längre stod som ägare på sin egen bil. Händelsen utreds som urkundsförfalskning och olovlig identitetsanvändning.

– En förundersökning är inledd och en utredning kring det här fallet pågår, säger Camilla Thorström vid östgötapolisens bedrägerigrupp och fortsätter:

– Att någon kommer över ens id-kort och använder någons identitet olovligt är ganska vanligt förekommande. Fall av just den här typen förekommer också, kanske inte exakt likadant varje gång men det förekommer.

Det kan handla om att man försöker ta lån, genomföra affärer eller göra olika beställningar i någon annans namn.

Information om en bil och dess ägare kan alla ta del av hos Transportstyrelsen. En snabb sökning visar att Norrköpingsbons bil mycket riktigt bytte ägare under förra veckan. Nu ägs den av en person som också är skriven på en adress i kommunen. Polisen kan dock inte gå in på hur utredningsläget ser ut i det specifika fallet.

– Allmänt kan jag säga att de flesta lämnar digitala spår efter sig, och via dem kan vi oftast identifiera vem den misstänkte är, säger Camilla Thorström.

Enligt polisen är det inte ovanligt att en målvaktsfunktion används i fall med urkundsförfalskning. En målvakt innebär att en person får ta på sig ansvaret för ett brott som någon annan begått. I teorin skulle detta kunna innebära den nya "ägaren" av Norrköpingsbons bil inte har något med brottet att göra.

– Det är väldigt vanligt. En del är medvetna om att de är det, andra används utan att de vet om det själva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!