Så agerar kommunen efter Northvolts nej

Kommunen behöver större framförhållning för att kunna locka hit stora bolag. Det menar oppositionsrådet Sophia Jarl (M). Men Olle Vikmång (S) tycker att det är svårt att vara helt förberedd.

" I marken man anses ha är det alldeles för många hinder", säger Sophia Jarl (M).

" I marken man anses ha är det alldeles för många hinder", säger Sophia Jarl (M).

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2022-02-04 16:41

Sophia Jarl (M) anser att Norrköpings kommun behöver en större detaljplanerad markreserv, via ett kommunalt bolag, redo när företag vill etablera sig i kommunen. Här ska, menar hon, även el och vatten vara framdraget.

– Det är en sanning med modifikation när vi hör från samhällsbyggnadskontoret och politiska företrädare i majoritet att kommunen har mark klar för företagsetableringar. I marken man anses ha är det alldeles för många hinder, till exempel överklaganden som alla har rätt till, som drar ut på tiden, säger hon.

Sophia Jarl räknar upp flera kommuner, däribland Göteborg, som har detaljplanerad mark i intressanta logistiska områden redo att nyttjas. Idén öppnar också för lokala företag som vill växa.

Har ni moderater blivit insläppta i debatten kring Northvolt?

– Nej, vi har inte suttit med i något forum avseende batterifabrikens etablering. Det här har den politiska kvartetten valt att köra själva. Min insyn har varit begränsad och därmed möjligheten att påverka processen.

Olle Vikmång berättar att nybyggen av den här storleken, med mycket speciella krav, är svåra att vara helt förberedd på.

M menar att mer detaljplanerad mark behövs för att den här typen av etableringar.

– Att vi i det här fallet skulle ha gått miste om etableringen på grund av brist på färdig mark är ingenting som har kommunicerats med oss. Jag vet inte vad Moderaterna grundar uttalandet på. Vi har visat att vi har ett bra arbetssätt i kommunen där vi på bred front mötte upp förfrågan från kommunala bolagen, kommunala organisationen tillsammans med länsstyrelsen, universitetet och näringslivet.

Anna Selander, samhällsbyggnadsdirektör, förklarar att processen fortsätter med kommunens detaljplanering för området. En viss försening är att räkna med då det krävs ett omtag hur man fortsättningsvis ska disponera ytorna.

Hon förklarar att omsättningen på verksamhetsmark varit hög de senaste åren. I dag finns 20 hektar färdigplanerad.

– Vi har växlat upp arbetet med detaljplanering och kommer snart att ha fyllt upp reserven på detaljplanerad mark.

Vad händer med markområdet som var vikt åt Northvolt?

– Vi behöver göra en justering i detaljplanen så att ytan kan disponeras till flera något mindre etableringar. Det betyder att vi skjuter på antagandet av detaljplanen till i höst. Vi har stor efterfrågan på mark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!