Åke, vi kallar honom så, tycker uppgifterna om utsläppet är obehagliga. Han har rört sig i skogarna runt Älvås i 25 år. Han har länge misstänkt att det läcker olja från en rörledning till cisternerna som förser gasturbinanläggningen med eldningsolja.
– Det ligger gulgrön sörja och luktar illa i markerna, kommenterar han.
Åke säger att det stinker olja i samhället när vinden ligger på. Oron är stor att oljan framöver når åkrar, betesmarker och Motala Ström.
– Självklart är vi oroliga för vad som kan hända! Vad är det som sker? Är det en miljöskandal? Läget bedömer jag som omfattande. Att personal från Vattenfall uppträtt otrevligt mot mig två gånger gör att man blir misstänksam på omfattningen. Sugbilar kör regelbundet till området och det ligger en läns i vattnet. Vi är många i Kimstad som är oroliga.
Fredrik Hermann, vd Svenska Kraftnät Gasturbiner AB, berättar att företaget ser allvarligt på alla former av miljöutsläpp. Han bekräftar ett läckage från en rörledning. Bolaget äger anläggningen som drivs på entreprenad av Vattenfall Services Nordic AB. Huvudsyftet med anläggningen är reservdrift av el vid behov. Oljeleveranserna sker med tankbil som lossar bränslet vid en särskild platta.
– Vi håller på och utreder omfattningen av utsläppet. Det har läckt ut cirka 5 000 liter från en av våra cisterner via en rörledning. Samtliga cisterner är avstängda under tiden som vi fokuserat på att hitta läckan, själva saneringen och att se till att oljan inte når Motala Ström. Vi vet i dag i vilket område läckan är. Nu gäller det att stoppa spridningen. Det är absolut prio ett. För att stoppa spridning kommer sugbilar dagligen att medverka till att fånga upp all synlig olja.
I samråd med bland annat räddningstjänsten har ett antal oljefällor placerats ut i området för att skydda vatten och marker.
– Jag har pratat med tidigare medarbetare på Vattenfall som passerat förbi som berättat att det luktat diesel. Vi ska komma ihåg att när vi tankat under perioden så trycks luften ur tankarna. Det kan vara en orsak till att det luktat diesel i närområdet.
Alla rörledningar är isolerade vilket gjort det svårare att hitta läckan. Sökandet har skett metodiskt för att inte skada rören.
– Vi ska inom kort ta prover på grundvattenrören och erbjuder oss att kolla brunnarna hos de närmaste grannarna, uppger Herman.
Thomas Lindvall, miljöskyddshandläggare vid länsstyrelsen, säger att bolaget hanterat läckan på bränsleledningsröret efter bästa förmåga.
– En spridning av föroreningen har skett genom marken, ut i ett dike och vidare via en åkerdränering mot Motala ström. Det har sannolikt varit ett litet läckage som pågått i några veckor. Det finns rester av bränslet längs spridningsvägen och det luktar olja.
Hittills har utsläppet inte påverkat pappersindustrin eller vattenförsörjningen. Länsarna som lagts ut blir kvar och ersätts kontinuerligt.
– Svenska Kraftnät Gasturbiner är tydliga med att konstruktionen till säkerhetsfunktionen som ska upptäcka bränsleläckage måste göras om. Säkerhetsarbetet måste förbättras. Ett större läckage kan få stora konsekvenser för Glan och vattenintaget till Norrköping.
Oljeutsläppet upptäcktes den 2 januari. Brandmän var då på plats och lade ut länsar i dammen för att stoppa spridningen.