I december diagnostiserades Rasmus Karlsson med akut lymfatisk leukemi. Blodcancer. Plötsligt ställdes allt på ända och han var borta mycket från skolan, både för att få behandlingar och för att vila. Familjen sa ja med en gång när de fick frågan om de ville vara en del i pilotprojektet med roboten AV1.
– Jag har fått betyg, och kan vara med i klassrummet även om jag är hemma, säger Rasmus Karlsson.
Vi träffas i familjens hem utanför Kimstad, roboten som under vårterminen varit i skolsalen har han tagit med sig hem för sommaren. Rasmus är tolv år och har precis slutat sexan. Han försöker att gå till skolan så mycket som möjligt, men ofta så orkar han bara vara med en halv dag. Då kommer roboten in istället. Med den kan han se vad läraren gör genom den lilla kameran på roboten, han ser vad som skrivs på tavlan och hör sina klasskamrater. Han kan räcka upp handen, då tänds en liten lampa på robotens huvud, och han kan prata med sina klasskompisar. När han drar med fingrarna över skärmen på ipaden så vrider roboten på huvudet.
– Jag kan busa med mina klasskamrater också, sätta på musik till exempel. Då brukar både de och läraren börja skratta. Det är som en vanlig lektion men jag sitter med en ipad och trycker på knappar, säger Rasmus Karlsson.
Det var förra hösten som han började känna sig trött. Hela familjen tävlar i orientering och plötsligt orkade han inte med i uppförsbackarna längre, efter en tid orkade han inte ens cykla till skolan. Den trettonde december hittade Rasmus en knöl under halsen, dagen efter fick han diagnosen och behandlingarna började.
– För en månad sen började det vända, nu är han på väg tillbaka igen. I höst kommer han inte behöva roboten lika mycket så vi ska lämna tillbaka den så att någon annan får chansen att använda den, säger Nina Ahlander, Rasmus mamma.
Det som han framförallt har fått ut av AV1 är den sociala biten. Trots att han har varit frånvarande mycket från skolan så har han tack vare roboten inte tappat sina kompisar.
– Sjukhusskolan är jättebra, verkligen, men det har varit skönt för honom att kunna ha kvar den lärare som han känner. Oavsett vart han befinner sig, om vi är på sjukhuset eller här hemma, säger Nina Ahlander.
Pilotprojektet drivs av Barncancerfonden tillsammans med det norska företaget No Isolation. Tanken med roboten är att inte bara barn som drabbats av cancer ska kunna använda den, utan även barn som av andra anledningar inte klarar av att gå till skolan varje dag. Rasmus är en av fyra barn i Sverige som fått använda roboten, och målet är att alla sex barncancercentren så småningom ska ha tillgång till AV1.