Företaget Dataton utvecklar produkter för att uppleva bild och ljud i offentliga miljöer. Det kan vara att lysa upp väggar i stora städer, eller bildväggar i tv-studior. De stora ljusspelen mot Linköpings slott på nyårsafton är ett exempel.
Varför tror du att ni blev aktuella för det här priset?
– Jag fick känslan av att det beror på att vi inte drivs av bara rå business, utan även av andra värden. Vi bygger vår verksamhet på lite mer än bara kvartalsrapporter. Vi har också synts mer sedan vi blev klara med huset och lämnade Ågatan. Vi har haft events där vi har bjudit in både ungdomar och äldre människor.
Björn Sandlund har flera gånger tidigare berättat om hur han på mitten av 1980-talet körde runt i bilen med sin son på nätterna:
– Han hade svårt att sova, han var utvecklingsstörd och det enda sättet kunde vara att ta en sväng med bilen. Vi hade olika turer. Mjärdevituren var en av dem. Jag såg ut över fälten, det fanns redan några hus i parken, och sa att där ska mitt företag ligga i framtiden.
Och nu är huset byggt. Han beskriver det som ett allaktivitetshus:
– Vi har kontor, laboratorier, försäljningslager och ett stort showroom där vi kan visa våra produkter fullskaligt.
Men du har fler planer för huset än så, eller hur?
– Vi tror att det kan användas till events, och bli en möjlighet för andra företag i Mjärdevi att visa upp sin teknik.
Sandlund vill även använda huset för kulturella aktiviteter, eller evenemang som ligger i gränslandet mellan kultur och teknik.
– Det kan vara konserter och lunchevenemang.
Varför är det viktigt?
– Det är bara att se på hur många hockeyspelare som startat framgångsrika IT-bolag. Apple och Facebook startades inte av några idrottsmän. Jag tror att kulturell kreativitet är ganska viktigt i Mjärdevi.
Vad tror du att Linköpings näringsliv behöver?
– Man behöver ett internationellt perspektiv. Mer globaliserat. Vill man hålla på med teknik måste man tänka på hela världen direkt.
Hur ser framtiden ut för er?
– Enkelt uttryckt har vi gjort samma sak i 42 år, men utvecklats. Nu går allt mycket fortare. För att klara oss i konkurrensen behöver vi få till mera tillväxt snabbare. Vi behöver mer resurser för att utveckla oss och för det behöver vi sälja mer.
Ska man tolka det som att ni är beredda att bli uppköpta?
– Näe, det tror jag inte att någon av oss skulle tycka om. Men däremot kan det bli aktuellt att växa genom att vi köper upp något. Vi behöver bli ungefär tio personer till i verksamheten.