Politikernas svar: "Det här är något vi kämpar med"

Vårdförbundet och sjuksköterskorna riktar hård kritik mot regionen. Politikerna säger att de är väl medvetna om att sjuksköterskornas arbetsmiljö måste förbättras och menar att återhämtning är högt politiskt prioriterad.

 Alexander Höglund (L) och Marie Morell (M) ser allvarligt på bristen på sjuksköterskor på Vrinnevisjukhuset. De är överens om att Region Östergötland behöver bli bättre på att se till att medarbetarna får ordentlig återhämtning.

Alexander Höglund (L) och Marie Morell (M) ser allvarligt på bristen på sjuksköterskor på Vrinnevisjukhuset. De är överens om att Region Östergötland behöver bli bättre på att se till att medarbetarna får ordentlig återhämtning.

Foto: Annica Hesser/Thomas Möller

Norrköping2022-02-20 05:00

Hård kritik riktas mot Region Östergötland från både Vårdförbundet och vårdpersonal. Sjuksköterskorna vittnar om en ohälsosam arbetsmiljö som leder till att många säger upp sig. Alexander Höglund (L) är första vice ordförande i regionstyrelsen och ansvarigt regionråd för personal- och kompetensförsörjning. Han menar att politikerna kämpar för att komma till rätta med problemen.

– Politiken har alltid det yttersta ansvaret i en politiskt styrd organisation, det ligger på oss att lägga manken till.

undefined
Alexander Höglund (L), regionråd med ansvar för personalfrågor inom Region Östergötland säger att regionen behöver fler sjuksköterskor, och att det då är viktigt att både kunna behålla befintliga medarbetare men också se till att attrahera nya.

Under 2021 gjordes en budgetsatsning på 15 miljoner kronor där syftet var att skapa återhämtning för medarbetare i vården. Vi har tagit del av regionens dokument som visar de åtgärder som vidtogs under 2021. Bland annat handlar det om nya riktlinjer för "hälsosam schematidsläggning" och "attraktiva arbetstidsmodeller", men också kurser i mindfulness och stresshantering.

Med tanke på hur situationen ser ut – vad gav satsningen för resultat?

– Det är pågående åtgärder som behöver fortsätta. Men jag ser även att arbetet behöver förstärkas och kompletteras med fler åtgärder. Till syvende och sist handlar det om att vi behöver fler sjuksköterskor, och då är det viktigt att både värna vår förmåga att behålla medarbetare, men också vår förmåga att attrahera nya.

Marie Morell (M) är oppositionsråd i Region Östergötland och hon håller med om att frågan är viktig. Trots att hennes parti sitter i opposition, menar hon att de försöker bidra till att lösa situationen och hänvisar till det initiativ som togs av Moderaterna och Kristdemokraterna förra våren och som ledde till att den nya strategin för personalens återhämtning antogs.
Strategin fokuserar på hur personalen ska få ut sin ledighet och slippa bli inringda på lediga dagar samt hur tjänster ska kunna breddas för att innehålla fler olika moment.
– Det handlar om att det ska finnas utvecklingsdelar i tjänsten som gör att det inte känns lika tungt.

undefined
Marie Morell (M) är oppositionsråd i Region Östergötland och säger att strategier för återhämtning är viktigt för att lösa sjuksköterskebristen.

Idag förlorar Region Östergötland sjuksköterskor till bemanningsföretag. Samtidigt är flera kliniker på Vrinnevisjukhuset beroende av inhyrd personal för att klara av verksamheten. Regionen har som mål att lägga som mest två procent av den totala personalkostnaden på hyrpersonal. Just nu ligger man över målet – på runt 2,9 procent. Under 2021 lade regionen 150 miljoner kronor på hyrsjuksköterskor. För samtliga yrkesgrupper ligger den siffran på ca 270 miljoner.

– Vi är inte nöjda med att det ligger högre än målvärdet, det vill vi på sikt få ner, säger Alexander Höglund.

Kan du förstå att sjuksköterskor väljer att lämna regionen för bemanningsbolagen?

– Eftersom en del går över till att arbeta för bemanningsföretagen säger det sig självt att de upplever att det finns incitament för det. Vad vi jobbar på är att man ska se att det finns fördelar med att vara fast anställd hos oss – att vi ska vara en attraktiv arbetsplats.

undefined
Sjuksköterskor och vårdförbundet larmar om en tystnadskultur inom regionen, detta är något politikerna ser allvarligt på.

Men skulle du säga att ni är en attraktiv arbetsplats?

– Jag tror att man alltid kan göra mer, att det går att bli än attraktivare och det är vad vårt arbete syftar till.

Vårdförbundet riktar stark kritik mot regionen och menar att lösningen på många av de problem som finns på Vrinnevisjukhuset är att våga överbemanna för att undvika stress och övertid.

Detta är enligt Alexander Höglund inget som regionledningen analyserat djupare.

– Åtminstone inte politiskt. Sedan är jag tacksam för att vi har en god dialog med Vårdförbundet. Jag hoppas att vi får samtala om många åtgärder för att få en förbättrad situation.

undefined
Både sjuksköterskor och verksamhetschefer lyfter oron över att patientsäkerheten är hotad. Men enligt Alexander Höglund kommer patientsäkerheten alltid i första rummet.

I flera av våra samtal med både sjuksköterskor och verksamhetschefer lyfts oron över att patientsäkerheten är hotad. Enligt Alexander Höglund kommer patientsäkerheten alltid först.

– Det är den högsta prioriteringen inom alla delar av vår organisation.

– När man upplever att det är på den nivån att patientsäkerheten är hotad – då har det gått väldigt långt och då måste vi kliva in. Nu är vi i opposition, men vi gör vårt bästa för att få en bra bild, säger Marie Morell.

En sjuksköterska som valde att vara anonym när vi pratade med henne säger: "Du kan få väldigt mycket skit om du är kritisk". Också Vårdförbundet larmar om en tystnadskultur inom regionen.

Alexander Höglund säger att det är information han tidigare inte nåtts av.

– Vid den här typen av signaler är det oerhört viktigt att det omgående lyfts så vi kan utreda vad som hänt.

Marie Morell håller med:

– Självklart måste man som medarbetare kunna få uttala sig i media. 

Så styrs regionen

I regionfullmäktige är åtta partier representerade under den här mandatperioden. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet bildar tillsammans majoritet och styr Region Östergötland. Den politiska oppositionen består av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Källa: Regionostergotland.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!