Kommunerna och Region Östergötland ansvarar för att länets invånare erbjuds en god hälso- och sjukvård på lika villkor efter behov. I det senaste regelverket för hjälpmedel står det vilka regler som gäller.
Rollatorer kan förskrivas till brukare "med förflyttningssvårigheter, som har behov av rollatorer för att klara självständig inomhusförflyttning i vardagsaktiviteter, då annat gånghjälpmedel inte ger tillräckligt med stöd för säker förflyttning".
Om man, som i Hillevi Glimheds fall, känner att det bara finns behov för en utomhusrollator så blir det svårare. Så här står det i Regionens regelverk från 2016:
"Rollatorer endast för utomhusbruk kan inte förskrivas".
Kommunen har huvudansvaret för den som behöver hälso- och sjukvård, inklusive hjälpmedel, i hemmet. Andreas Bohlin (S) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Han har fått ta del av Hillevi Glimheds rollatorproblem.
– Det här känns som ett typiskt exempel på att man tyvärr kan hamna mellan stolarna när ett regelverk ändras, säger Andreas Bohlin.
Har du förståelse för att Hillevi är arg och orolig?
– Det har blivit lite fel i kommunikationen med familjen, och det är olyckligt. Hillevi får ju behålla sin rollator till dess att den nya bedömningen görs.
Även om kommunen bara följer reglerna så känns det här väldigt fyrkantigt och omänskligt?
– Tjänstemännen har gjort rätt, men jag önskar att systemet inte vore så stelbent. Tyvärr har det gått så långt här i Sverige att rädslan för att göra fel, gör att man inte vågar göra rätt.
Hur tänker du då?
– I rädslan för att anklagas för korruption eller att någon ska få fördelar, så är man rädd för att göra något fel. Det här är inte rimligt, det känns som att man måste kunna ha ett större spelrum.
Finns det något som ni politiker i Norrköping kan göra åt det här?
– Om det är ett enskilt ärende så kan det bli svårt. Men om det bli fler fall så vill jag få information på stört. Då måste vi politiker se om det går att frångå de här reglerna på något sätt. Vi kan ju inte gå in och plocka bort rollatorer som människor haft i 15 år. Jag vill ju att så många som möjligt ska ut och röra på sig, säger Andreas Bohlin.
Kommer Hillevi få behålla sin rollator?
– Jag kan inte lova det, men det hoppas jag verkligen. Är man 98 år och har haft en rollator så länge, så har man ju med största sannolikhet ett fortsatt behov av det.