Vikmång: Det talar för att anstalten byggs i Norrköping

Erfarenhet, acceptans och kompetens. Enligt kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) har Norrköping många fördelar när Kriminalvården nu söker en plats för att bygga sin nya anstalt.

Olle Vikmång och Teresa Carvalho kommer att göra de kan för att se till att Kriminalvårdens nya anstalt hamnar i Norrköping.

Olle Vikmång och Teresa Carvalho kommer att göra de kan för att se till att Kriminalvårdens nya anstalt hamnar i Norrköping.

Foto: Elin Holmer, Fredrik Nygren, Kriminalvården

Norrköping2021-06-22 17:03

I höstas väcktes frågan på allvar. I samband med att Kriminalvården gick upp i stabsläge på grund av överfulla anstalter och häkten föreslog de östgötska riksdagsledamöterna Teresa Carvalho (S) och Mattias Ottosson (S) att en ny anstalt kunde byggas på Bråvallaområdet i Norrköping.

undefined
Teresa Carvalho lanserade i höstas Bråvallafältet som en lämplig plats för ett nytt fängelse.

Men efter att myndigheten beslutat att bygga nya anstalter i Kalmar och Trelleborg kändes det som om att frågan dog.

– Jag noterade att många tyckte så, men inte jag. Jag har inte gett upp hoppet, jag vet ju att det finns behov för fler anstalter, säger Teresa Carvalho på tisdagseftermiddagen.

Därmed blev hon inte förvånad över Kriminalvårdens pressmeddelande om att de planerar att bygga en ny anstalt med cirka 400 platser i region Öst – som sträcker sig från Jönköping till Norrköping.

– Nu som då tycker jag att Norrköping är ett bra val. För kommunens del är ju 300–400 arbetstillfällen en positiv nyhet, säger Teresa Carvalho.

Blir det inte en intressekonflikt om riksdagsledamot som företräder ett helt län lobbar för en speciell kommun?

– Som jag ser det så är det bra för hela regionen om anstalten byggs någonstans i vårt område. Jag tror inte att de blir så sura i Linköping om anstalten hamnar i Norrköping. Jag tycker att det finns en mycket större erfarenhet av kriminalvård i Norrköping, säger Teresa Carvalho.

undefined
Enligt Olle Vikmång finns det mycket som talar för Norrköping i racet om att få en ny kriminalvårdsanstalt.

Hennes partikollega Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, är inne på samma linje. Enligt Olle Vikmång finns det mycket som talar för Norrköping i racet om den nya anstalten.

– Vårt starkaste argument är att vi i Norrköping har erfarenhet och vanan av den här typen av verksamhet. Det finns en stor acceptans bland Norrköpingsbor när det gäller anstalter, det är många i staden som har en relation med människor som jobbar eller har jobbat inom kriminalvården, säger Olle Vikmång.

– Det finns goda förutsättningar från start i form av erfarenhet och kompetens. Kriminalvårdens huvudkontor ligger här och dessutom har vi ju fortfarande ett häkte och två andra anstalter inom kommunen, säger han.

Hur ser det ut på markfronten?

– Det känns för tidigt att peka ut olika markområden som kan bli aktuella, här behöver vi sätta oss ner och se hur efterfrågan och behovet ser ut. Generellt sett utgår ju markfrågan utifrån vilka behov som finns hos de som vill etablera sig här.

Reidar Svedahl (L), samhällsplaneringsnämndens ordförande, har flera gånger förklarat att ni tvingas tacka nej till de som vill etablera sig i Norrköping-. Hur löser ni markfrågan för en ny anstalt?

– Etableringstrycket är just nu jättestort. När det finns stor efterfrågan på kommunal mark måste vi givetvis väga olika alternativ mot andra. Sysselsättningsfrågan, om etableringen ger väldigt många arbetstillfällen, är givetvis ett av de kriterier vi tittar på, säger Olle Vikmång.

Bråvalla har nämnts som ett lämpligt område?

– Med risk för att vara tråkig väljer jag i nuläget att inte gå in på olika markområden.

Vad händer närmast?

– Vi har ju redan haft en dialog med Kriminalvården och uttryckt vårt intresse. Efter sommaren hoppas vi kunna fortsätta de diskussionerna, säger Olle Vikmång.

undefined
Många av Kriminalvårdens häkten och anstalter är fulla.

Enligt Kriminalvården beräknas utredningsarbetet ta mellan åtta till tolv månader. Efter att man fattat beslut om var den nya anstalten ska byggas brukar det ta mellan 5fem till tio år innan en anstalt står klar och kan tas i bruk.

Överfulla anstalter

Många av Kriminalvårdens häkten och anstalter är i dag fullbelagda. Kriminalvårdens placeringssektion har i uppgift att placera fängelsedömda i lämplig anstalt utifrån en risk- och behovsbedömning.

När platssituationen är ansträngd påverkar det Kriminalvårdens möjlighet att placera intagna.

Kriminalvården planerar att utöka med 3 400 platser i häkten och anstalter till år 2030 för att möta det växande platsbehovet.

Nya anstalter är på väg att byggas i Kalmar och Trelleborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!