Åsa Willsund jobbar som förundersökningsledare på bedrägerienheten hos polisen i Norrköping och har en god bild av den typiska nätbedragaren på dejtingsajterna.
– Det handlar ofta om någon med stark personlighet, som säger sig ha mycket pengar, som är romantisk och överöser med saker och komplimanger. Och som ofta också ger sken av att "vi ska bygga upp en framtid ihop", säger hon.
På andra sidan finns en person som har sökt sig till en dejtingsajt för att få någon form av relation och som är öppen med det.
– Och vi har nog alla en vilja att bli omtyckta och sedda. Som utomstående är det därför viktigt att inte döma dem som dras in i det här, för det gör det ännu mer skamfullt.
Men det finns varningssignaler som Åsa Willsund menar att du ska vara vaksam på i ett tidigt skede.
– Börjar personen att prata om pengar – ofta i kombination med att det finns massor med tillgångar, men att det just nu skulle behövas ett snabblån – så ska du tänka till. Den frågan brukar komma när tilliten byggts upp, säger hon.
Hon menar också att när magkänslan säger att "det här är för bra för att vara sant", då kan det vara läge att lyssna på den.
– Och att bolla med en kompis eller vända sig till polisen för råd, tillägger hon.
Åsa Willsund säger också att det är viktigt att göra en polisanmälan, men att det kan ta tid innan en utredning inleds.
– De här brotten ökar enormt och polisen sitter tyvärr med stora högar. Men i de allra flesta fall inleds förundersökning. Som drabbad kan du få hjälp av ett målsägarbiträde för att exempelvis sköta kontakten med polisen, säger hon.
Men även om bedragaren fälls för brottet är det inte säkert att målsägande – den drabbade – får tillbaka pengarna.
– Ofta har ju bedragaren använt pengarna till något. Så det är ovanligt att man får tillbaka en klumpsumma. När det gäller bankerna kan det också vara svårt, eftersom det ofta är du själv som har tagit lånet.
Åsa Willsund betonar än en gång att det är viktigt att inte betrakta dem som har blivit utsatta som "dumma i huvudet". Det gör att skammen växer och med det också mörkertalet. Ett mörkertal som polisen framför allt ser bland männen.
– De har oftast svårare att berätta, men som polis blir jag stolt när drabbade ställer upp och berättar vad de har råkat ut för. Det är det bästa sättet att komma åt nätbedrägerierna, tillägger hon.