Det var en sen kväll i mitten av maj som polisen upptäckte den lite för fartglada föraren på E4 utanför Norrköping. Polisen uppmätte hastigheten till 166 km/h på 110-sträckan och stoppade därför bilen i närheten av Motala ström. Föraren hade inget körkort med sig, men lämnade ett personnummer till polisen för att styrka sin identitet.
Knappt två veckor senare dök ett meddelande upp hos körkortsinnehavaren, vilket bekräftade att körkortet var indraget.
Det fanns egentligen bara ett problem. Det var inte kvinnan själv som kört bilen.
Föraren: Kvinnans dotter
Faktum var att hon inte ens varit på plats när bilen for fram längs E4 och senare stoppades av polispatrullen. Hon var, tvärtom, på en helt annans plats. I Turkiet.
Det visade sig senare att föraren som verkligen stoppats den där sena majnatten var kvinnans dotter. Hon hade inte bara kört för fort, utan också använt sig av förälderns personnummer när polisen frågat om hennes identitet. Polisens kontrollfrågor svarade hon också på, vilket fick polisen att tro att hon talade sanning – och utfärdade en ordningsbot.
Körkortsinnehavaren anmälde händelsen till Justitieombudsmannen, JO, och skrev att hon farit illa av det inträffade. Inledningsvis tvingades hon vara hemma från jobbet, då hennes arbete kräver körkort. Senare blev hon också omplacerad på sin arbetsplats. Hon beskrev också känslan av att ständigt bli bemött med misstrodd – och att vara beroende av närstående.
Polisen erkänner brister
Polisen har tittat närmare på händelsen och i ett yttrande medger man att fel har begåtts, att saken inte skötts på rätt sätt och på ett sätt som uppfyller de krav på rättssäkerhet som man kan förvänta sig.
En delförklaring var, enligt polismyndigheten, att poliserna på plats hade tekniska problem, vilket bland annat gjorde att de inte kunde kontrollera kvinnans identitet med hjälp av bilder i passregistret. Polismyndigheten menar dock att polisen på plats borde ha kunnat göra mer för att säkerställa att kvinnas identitet var den rätta. Man kunde exempelvis ha kontaktat personer som kunde stärka identiteten, eller väntat med att utfärda en ordningsbot tills man kom till polishuset, där de tekniska hjälpmedlen fungerade.
JO håller med och menar att det sätt som identifieringen skett på inte var okej och därför kritiseras polismyndigheten av JO, som menar att den drabbade kvinnan hade kunnat slippa de problem hon senare utsattes för om polisen avvaktat – och kontrollerat identiteten inne i polishuset i stället.
Kvinnan fick i början av juni tillbaka sitt körkort, efter att Transportstyrelsen fått reda på vad som faktiskt hänt den där kvällen i maj.