Polisen inför morddomen: Nya gäng försöker ta över

På fredagen kan sex män dömas till livstids fängelse för tre mord i gängmiljöer i Norrköping. I skuggan av det ser polisen hur andra kriminella försöker ta deras plats – vilket öppnar för nya våldsamma konflikter.

I väntan på domen efter dubbelmordet på Slottsgatan och Ingelstamordet ser polisen att nya aktörer försöker ta över i den undre världen, berättar Jan Hofvenstam, chef för underrättelsetjänsten i Region Öst.

I väntan på domen efter dubbelmordet på Slottsgatan och Ingelstamordet ser polisen att nya aktörer försöker ta över i den undre världen, berättar Jan Hofvenstam, chef för underrättelsetjänsten i Region Öst.

Foto: Niklas Luks/Polisen/Thomas Johansson/TT

Norrköping2021-06-17 21:30

Efter en jätteutredning och en 20 dagar lång rättegång är det nu dags. På fredagen meddelas domen efter dubbelmordet på Slottsgatan i Norrköping i december 2019 och Ingelstamordet i Norrköping i april 2020.

Då får vi veta om Norrköpings tingsrätt går på åklagarnas linje och dömer de åtalade till livstids fängelse – eller snarare lyssnar till försvarna, som vill se att männen frias.

Men samtidigt som de sex männen har suttit häktade i mellan nio och 14 månader har livet utanför fortsatt. Så även i den undre världen, som några av männen själva erkänner att de tillhör.

undefined
Jan Hofvenstam, chef för polisens underrättelsetjänst i Region Öst, ser en positiv trend med minskade skjutningar och sprängningar – men också orosmoln när nya grupperingar vill vara med och slåss om narkotikamarknaden.

Hur ser då gängmiljön i Norrköping och Östergötland egentligen ut i dag? Vi frågar Jan Hofvenstam, chef för underrättelsetjänsten vid polisen i Region Öst, och han ser en positiv trend.

– Vi har fått ganska bra bukt på sprängningar och skjutningar i vår region det senaste halvåret, det har gått ner oerhört mycket. Och en av anledningarna är att vi har flera nyckelindivider som sitter häktade, säger han och förklarar att siffrorna i regionen har halverats mot samma period förra året.

undefined
Två män, 39 och 45 år gamla, sköts ihjäl vid dubblemordet på Slottsgatan i december 2019.

I mordmålet menar åklagarna att flera av de åtalade hör till samma kriminella gruppering, som vi i tidigare artiklar har kallat "Nätverket". Har häktningarna av deras påstådda medlemmar tvingat den gruppen att lägga ner – eller är de aktiva än i dag? Jan Hofvenstam säger att han inte kan svara säkert.

– Men frihetsberövandena har ju påverkat situationen i Norrköping. Det kan vi tydligt se i statistiken, att sprängningar och skjutningar har gått ner, även i Norrköping som lokalpolisområde.

Ser ni det som en följd av att de här personerna sitter frihetsberövade?

– Ja, det gör vi.

Jan Hofvenstam vill inte uttala sig om huruvida konflikten som ledde till morden är avslutad, men menar att det kyler ner situationen när viktiga personer sitter inlåsta.

– Det har en stor och väldigt lugnande inverkan på omgivningen om vissa individer är inkapaciterade. Det är helt klart.

undefined
En 37-årig man sköts till döds vid Ingelstamordet i april 2020. Bilden är från förundersökningen.

Jan Hofvenstam menar att de kriminella nätverken har försvagats av den senaste tidens tillslag och frihetsberövanden. Men när en gruppering skadas eller kanske helt slås ut så finns det snabbt andra som står redo att ta över de lukrativa illegala affärerna. Både i Norrköping och på andra orter.

– Men vi har jobbat väldigt hårt operativt där för att lagföra de nya. Och vi har arbetat i samverkan med kommun och skola för att brottsförebygga och stoppa nyrekryteringen till de här kriminella nätverken.

Hur märker ni av när det kommer nya och vill ta för sig?

– Det kan vara att det blossar upp nya konflikter eller att vi får underrättelseinformation som talar om att det är en kommande konflikt. Och då jobbar vi ju hårt med detta.

Är det så situationen ser ut i Norrköping i dag?

– Ja, vi vet vilka som är på väg in och de jobbar vi operativt med.

I centrum för konflikterna finns ofta en gemensam nämnare.

– Det mesta utgår från narkotikamarknaden. Det är den man strider om och vill ta marknadsandelar där. Sedan kan det även finnas interna konflikter personer emellan, men grunden ligger ändå där.

I dag uppskattar polisen att det finns ungefär 500 gängkriminella i Östergötland. Det är en tydlig ökning sett på längre sikt, enligt Jan Hofvenstam, som menar att man måste bryta utvecklingen nu.

– Unga män dör i de här konflikterna – det kan inte få fortgå.

Misstankarna mot männen

Sex män står åtalade i den stora mordrättegången. Samtliga misstänks för delaktigheter i Ingelstamordet i april 2019. Fyra av männen misstänks också för dubbelmordet på Slottsgatan i december 2020. 

Förutom de tre morden misstänks alla sex också för mordförsök på en person som överlevde Ingelstamordet. 

Fyra män misstänks också för framkallande av för annan, då man riskerade att skjuta ytterligare tolv personer som stod utanför nattklubben Hugo på Slottsgatan vid dubbelmordet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!