Polisen hinner inte utreda barnövergreppen

I vakuumet som uppstått i den nya polisorganisationen finns det fotograferade och filmade sexuella övergrepp på barn, som spridits via internet, som inte blivit utredda på två år.

Foto: Kanny Johansson / NT

Norrköping2015-10-19 12:57

Orsaken är att det är för få poliser i Region öst som kan granska filmerna och bilderna, som bara blir fler. Förra året mer än dubblerades antalet anmälningar om barn som utnyttjas för sexuell posering i Sverige, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå.

– I Norrköping har vi för närvarande bara en som jobbar med att granska den här sortens filmer och bilder och det är inte tillräckligt. Men vi har en långsiktig plan. I den nya organisationen kommer det att bildas en permanent regional grupp som kommer att specialisera sig på den här sortens brott. Det är en nationell strategisk satsning, säger Camilla Thorström, tillförordnad gruppchef för brott i nära relation och grova brott.

För att råda bot på bristen på poliser med den här kompetensen hade tre medarbetare anmälts till en kurs, som kallas IT-Granskning och utredning av dokumenterade sexuella övergrepp mot barn.

– Vi hade några medarbetare som skulle ha gått kursen i augusti, men den blev inställd. Det rår vi inte över, säger Camilla Thorström.

Orsaken är enligt polismästare Max Lutteman, HR-avdelningen i Stockholm, att det var för få anmälda.

Det tycker inte Björn Sellström, som arbetar i gruppen som är specialiserad på sexuella övergrepp mot barn vid Nationella operativa avdelningen, är förvånande.

– Det är inte konstigt att den blev inställd, eftersom regionerna inte vet vilka de ska skicka på den här utbildningen i efterdyningarna av omorganisationen.

Men vi är inne i oktober. Borde inte organisationen ha kommit igång nu?

– Man måste tänka på att polisen är en organisation med 25000 personer och att det tar tid innan allt är på plats. Men den här sortens brott är prioriterade och utbildningen kommer att genomföras under 2016.

I väntan på att flera medarbetare utbildas och den regionala gruppen kommer igång fortsätter verksamheten som tidigare, med en granskare av filmade övergrep.

– Vi fortsätter utreda brotten så fort vi mäktar med. Men det stämmer att det finns ärenden som varit öppna mer än två år, där utredning pågår. Vi ligger helt klart efter, säger Camilla Thorström.

Hon säger att det kan påverka utredningarna.

– Även om filmer och bilder ofta är bra bevisning är den utdragna utredningstiden en påfrestning för den som råkat ut för brottet. Långa utredningstider kan också påverka straffpåföljderna, eftersom straffen kan sänkas om det var länge sedan övergreppen begicks.

Det finns poliser som beskrivit hur bildserier beslagtagits som börjar när barnet är några månader gammalt och sedan sträcker sig framåt i flera år. Vad händer med de barnen när utredningarna dröjer?

– De ärenden där man hittat återkommande bildserier på samma barn är oftast från utlandet och då samarbetar vi med Interpol för att polisen i det aktuella landet ska kunna ingripa och få stopp på övergreppen, säger Camilla Thorström.

De poliser som tidigare arbetade med Östgötapolisens projekt Tindra, som tack vare IT-spaning lyckades avslöja mängder av sexbrott mot barn, arbetar nu delvis med annat.

Därför behöver fler poliser med den här spetskompetensen.

Men redan idag ligger Norrköpingspolisen långt framme. Just nu pågår exempelvis en huvudförhandling i Norrköpings tingsrätt mot en 45-årig man som åtalats för såväl våldtäkter mot barn som en serie fall av utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande på flera ställen i södra Sverige.

– Det stämmer att vi återupptagit utredningar som lagts ner på andra håll i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om