En halvtimme innan Magdalena Andersson kommer till Navestad står polisen Benjamin Prom tillsammans med några kollegor i Ringdansens centrum. Han ska berätta för statsministern vad han har varit med om. Påskhelgens upplopp var en ny erfarenhet, han möttes av ett våld han aldrig tidigare upplevt.
– Söndagen var helt galen. Vi möttes av stenregn och blev definitivt chockade när de kastade brandbomber på oss. Man var inget annat än livrädd när man såg brandbomber komma mot en och slå ner någon meter ifrån kroppen. Men vi fortsatte jobba framåt och trycka bort dem. Vi stod där och tog emot sten efter sten efter sten, säger han.
När ni kom som första patrull och var underbemannade i förhållande till dem ni mötte. Hur kändes det?
– Vi var tvungna att ingripa. Det är klart att det var lite skrämmande att möta så kraftigt våld men vi tvekade aldrig. Vi kommer alltid att kliva in när vi behövs.
Fast ni är för få?
– Ja, det spelar ingen roll. Vi kommer ändå. Vi accepterar inte det här våldet.
– Men tyvärr tvingades vi använda våra tjänstevapen. Det är hemskt. Vi blev såpass hårt angripna och trängda att det inte fanns någon annan utväg. Jag personligen behövde inte avlossa något skott men kollegor tvingades skjuta varningsskott och även mot personer i nödvärn för att freda oss. Direkt efter att vi använt våra vapen lugnade det ner sig och vi vårdade själva dem som vi hade skadat, säger Benjamin Prom.
Har du varit med om det förut?
– Nej, men våldet vi möttes av var så grovt, vi hade inget val.
En liten flicka kommer och räcker fram en teckning. Hon får en kram, ett tack och varma leenden. En liten bit bort står områdespolisen Martin Björk och samtalar med några ungdomar om polisens roll, om yttrandefrihet och framtidstro. Samtidigt spanar Säpo efter misstänkta situationer som kan störa statsministerbesöket.
– Det är tragiskt att det här fina området ska dras i smutsen när ett fåtal personer väljer att använda våld, säger Benjamin Prom.
– Men vi tror ändå på Navestad. Vi poliser känner att förtroendet här är högt för oss, vi märker det. Det är ett litet fåtal som inte tycker om oss men vi känner ändå att vi har folket med oss.
Polisen har själva dokumenterat upploppen och har även fått bilder och filmer från vittnen. De har nu ett stort arbete framför sig för att kunna bevisa vad enskilda personer har gjort. Benjamin Prom säger att de som var delaktiga i våldet mot polisen var ungdomar under 15 år upp till 25 år. Men det var även äldre personer, runt 50-60 år, som kastade sten vid enstaka tillfällen.
– Vi känner igen många och har redan identifierat flera som var med och kastade sten. Det kommer att bli kännbara straff för dem som väljer att göra så här.
Samtalet kommer in på den tändande gnistan, att den danske politikern planerade att bränna en koran i bostadsområdet. Malmöpolisen har polisanmält Paludan för hets mot folkgrupp och Benjamin Prom tycker att politikerns provokationer gått för långt.
– Personligen tycker jag att det bara är förnedring och provokation det han håller på med. Det är klart att man ska få yttra sina åsikter men att dra det till sin spets så här tycker jag personligen inte är okej. Yttrandefriheten är jätteviktig och bra men man måste samtidigt använda lite vett och reson också i sina åsikter, kan jag tycka.