Vid 06-tiden på söndagsmorgonen hittades en person livlös i arresten i Norrköping. Ambulans tillkallades, men trots flera upplivningsförsök gick personens liv inte att rädda.
Vad omhändertogs personen för?
– Personen var frihetsberövad. Mer information än så går vi inte ut med i nuläget med hänsyn till att en anmälan är upprättad, säger Peter Wahlberg, lokalpolisområdeschef.
En förundersökning om tjänstefel har inletts av åklagare på särskilda åklagarkammaren och en kriminalteknisk undersökning har genomförts på plats. Det finns olika regelverk för tillsyn av personer i arresten, som styrs av anledningen till att de befinner sig där och utredningen ska nu visa huruvida regelverken har efterföljts eller inte.
Även 2019 avled en person i arresten. De två arrestvakter i Norrköping som var inblandade i det ärendet åtalades och de har nu dömts för tjänstefel. Påföljden blev dagsböter.
Mannen som togs omhand den gången – valborgshelgen 2019 – var kraftigt påverkad och dödsorsaken fastställdes till de olika preparat han hade i kroppen. Mannen skulle ha haft tillsyn en gång i kvarten, men tillsynen var bristfällig, liksom dokumentationen. Visserligen var det helgdag och mer än vanligt att göra, men i domslutet slås fast att det inte var en sådan arbetsbörda att den kan anses ha påverkat det inträffade.
Däremot fanns det ingenting som tydde på att mannens hälsotillstånd var extra kritiskt. Han hade undersökts av ambulanspersonal som uppgav att han inte behövde följa med till sjukhuset.
I helgen var det andra gången på relativt kort tid som en person avled i arresten i Norrköping. Vad tänker du kring det?
– Det är förstås väldigt olyckligt att det sker. Mycket mer går inte att säga just nu, säger Peter Wahlberg.
Påverkar det förtroendet för polisen i Norrköping?
– Jag kan bara säga att vi följer de hårda nationella bestämmelser om tillsyn som finns.
Mannen som avled i arresten 2019 hade omhändertagits enligt LOB, då han var såväl berusad som narkotikapåverkad.
LOB är förkortning för lagen om omhändertagande av berusade personer. Polisen kan omhänderta en person som är så påverkad att hen inte kan ta hand om sig själv, eller utgör en fara för sig själv eller andra. Att personer som omhändertagits enligt LOB har avlidit i eller i anslutning till vistelsen har förekommit både i Norrköping och i andra delar av landet och en debatt kring den medicinska säkerheten har förts under en längre tid.
Syftet med lagen är att berusade, eller på annat sätt påverkade personer ska beredas någon form av vård, men en stor andel av de omhändertagna förs istället till polisarrest för tillnyktring.
Borde det vara polisens uppgift att ta hand om och förvara påverkade personer?
– Vi är så klart inte läkare, men är samtidigt tränade för dessa situationer. I de fall vi anser att personen behöver vård har vi kontakt med regionen, säger Peter Wahlberg.
– Men visst kan det vara en svår balansgång ibland.
Han berättar att vissa regioner har egna tillnyktringsenheter, men att Norrköping inte har det. I den aktuella domen tar också en av de dömda vakterna upp en önskan om att det borde finnas utbildad sjukvårdspersonal knuten till arresten.
Antalet anmälningar mot poliser i samband med omhändertagande enligt LOB är högt, men antalet åtal mot poliser är begränsat.