Planen: Slakteriet kan ge 160 nya jobb

Det finns långt gångna planer på att bygga ett helt nytt kycklingslakteri i Norrköping.

Här planeras det nya slakteriet - strax intill Trinseos (tidigare Dow Chemicals) anläggning på Händelö.

Här planeras det nya slakteriet - strax intill Trinseos (tidigare Dow Chemicals) anläggning på Händelö.

Foto: Hanna Petersson

Norrköping2018-08-22 06:00

Det Motalabaserade företaget Raket Utvecklings AB söker tillstånd att som mest slakta 144 000 kycklingar per dygn, vilket skulle göra det planerade slakteriet till ett av de större i landet. På Händelö har Norrköpings kommun redan reserverat en åker för slakteriets räkning.

Men än finns inga kontrakt skrivna med vare sig uppfödare eller livsmedelshandlare. Just nu ligger ansökan hos länsstyrelsen för en miljöprövning och kraven är höga för att skydda Loddbyviken.

I Raket Utvecklings AB:s ansökan om miljötillstånd till Länsstyrelsen i Östergötland anges att max 45 miljoner kycklingar ska slaktas per år. Det motsvarar 144 000 kycklingar per dygn, 300 dagar om året och med personal som jobbar tvåskift. Kronfågels slakteri Valla utanför Katrineholm kan slakta 200 000 kycklingar per dygn och har leverantörer från Östergötland, Västergötland, Närke och Sörmland.

– Vi skulle behöva leverantörer från ett större område än så, säger Mikael Andersson som företräder Raket Utvecklings AB och menar att än så länge är det för tidigt att kontakta kycklingproducenterna.

Mikael Andersson från Motala och Gunilla Grimbäck från Eslöv är konsulter som står som ledamot och suppleant i bolaget. Bakom dem finns ett konsortium av investerare med bakgrund inom lantbruks- och slakteribranschen.

– Av konkurrensskäl är de rätt så anonyma i dagsläget, men det är ett starkt industri- och investerarkonsortie, säger Pontus Lindblom, näringslivsdirektör i Norrköpings kommun.

Upp till 160 nya jobb kan skapas vid slakteriet enligt projektbolagets ansökan till länsstyrelsen.

– Det är en jätteviktig affär för oss i Norrköping. Vi har hållit på med det här projektet i drygt två år. Det som gör att det tar lite tid är länsstyrelsens miljötillståndsprövningar, säger Pontus Lindblom.

Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation väntar nu på att bygg- och miljöskyddsnämnden i Norrköping ska lämna in sitt yttrande över ansökan innan de kan inleda själva miljöprövningen. Den mynnar ut i ett beslut om tillstånd ska ges eller inte för ett kycklingslakteri med förädling av de styckade delarna. En av de viktigaste frågorna att lösa för företaget ur miljöhänsyn är hanteringen av avloppsvattnet. Åtta ton kväve och 0,3 ton fosfor per år kan komma att belasta den redan förorenade Loddbyviken med avloppsvattnet från slakteriet.

– Det är en viktig etablering för Norrköping, vi vill gärna ha den, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i bygg- och miljöskyddsnämnden i Norrköping.

– Om någon kommer till Norrköping och vill ge oss nya arbetstillfällen och de ser till miljöaspekten och kan godta den så är det jättebra.

Politikerna i nämnden följer tjänstemännens förslag till yttrande och vill därmed få fler svar om hur utsläppen av i första hand kväve och fosfor ska minimeras, liksom hur bolaget ska klara hanteringen av den gödsel som följer med transporterna av kycklingarna.

Det finns stor uppfödning av kyckling i både Östergötland och Sörmland. Närmaste slakteri för de östgötska uppfödarna är tidigare nämnda Valla.

Det var också, enligt ansökan, en tänkbar ort att etablera det planerade slakteriet på, även Flen och Eskilstuna har varit aktuella kommuner för en etablering men slutligen föll valet på Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!