Kommunen säljer herrgården efter hundra år

Tennisplaner som flyttar och en herrgård som säljs efter hundra år. Byggandet av den nya förskolan i Lindö sätter igång en fascinerande händelsekedja.

Lindö herrgård har varit i kommunens ägo i närmare hundra år. Men nu ska den säljas.

Lindö herrgård har varit i kommunens ägo i närmare hundra år. Men nu ska den säljas.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköping2023-11-29 18:30

Det byggs mycket i Lindö just nu. Flerfamiljshus, inte minst med både bostads- och hyresrätter. Därmed ökar också behovet av förskoleplatser. Nu agerar Norrköpings kommun och samhällsplaneringsnämnden har beslutat om genomförande och utbyggnad av ny detaljplan för fastigheten 2:20 som möjliggör den nya förskolan med plats för 120 barn som vi har berättat om tidigare.

undefined
Lindö herrgård har varit i kommunens ägo i närmare hundra år. Men nu ska den säljas.

Förskolan ska ligga på Spantgatan på en yta som nu arrenderas av Lindö tennisklubb och blir närmaste granne med Lindö herrgård och föräldrakooperativet Sjörövaren.

– Förskolan ligger med i budgeten även om flera projekt på andra håll har pausats. Men trots att det totala barnantalet i Norrköping går ned, är behovet av förskoleplatser stort i Lindö. Dels pågår det en stor byggnation och dels ska den nya förskolan kunna ersätta två mindre förskolor som är dyra att driva och där det finns ett renoveringsbehov, säger Ingrid Cassel (M), ordförande i utbildningsnämnden.

undefined
Lindö TK:s tennisbanor försvinner till förmån för den nya förskolan.

Den nya förskolan, budgeterad till 69 miljoner kronor, ska innehålla sex avdelningar med plats för 20 barn per avdelning.

– Vi vill behålla småskaligheten och dela upp lokalerna så att varje avdelning får sin egen ingång, säger Ingrid Cassel.

Ingen fara med att Sjörövaren kommer att ligga på andra sidan gatan?

– Nej, det tror jag inte. De kommer inte att konkurrera ut varandra. Behovet av förskoleplatser är stort i Lindö och kommer att fortsätta att vara så om man följer den demografiska prognosen, säger Ingrid Cassel.

undefined
"Trots att det totala barnantalet i Norrköping går ned, är behovet av förskoleplatser stort i Lindö", säger Ingrid Cassel.

Förskolan kommer att ta den yta där Lindö TK har två tennisplaner i anspråk. Under sommarhalvåret är verksamheten intensiv när klubbens träningsgrupper för ungdomar är i full aktivitet sex dagar i veckan. Klubben arrenderar området av kommunen, men det avtalet kommer att sägas upp och klubben hänvisas i stället till en ny plats utmed Lindö kanal. Parterna har kommit fram till att det är en lämplig plats och ett nytt arrendeavtal ska skrivas. Så har dock ännu inte skett.

undefined
Renoveringsbehovet är stort på Lindö herrgård.

– Det viktiga för oss är att vi får möjlighet att fortsätta att spela och träna tennis utomhus på plats i Lindö. Sedan har vi inga synpunkter på exakt var det kan ske. Inte så länge vi får en ändamålsenlig anläggning även i framtiden, säger Caroline Oredsson, ordförande i Lindö TK.

undefined
Caroline Oredsson är ordförande i Lindö tennisklubb.

Kommunen kalkylerar med att anläggandet av de nya tennisbanorna, samt utbyggnad av gata och cykelbana, kommer att kosta 4,6 miljoner kronor. För att åtminstone delvis bekosta dem, har exploateringsenheten utrett möjligheten att sälja Lindö herrgård och landat i att det är en bra idé. För att göra en försäljning möjlig kommer kommunen behöva ansöka om avstyckning av marken runt Lindö herrgård så att den blir en egen fastighet. Först därefter kan en försäljning ske.

Kommunen har samtidigt låtit göra en oberoende fastighetsvärdering av vad Lindö herrgård skulle kunna inbringa. Värderingen kom fram till ett pris på 800 000 kronor.

Det låter inte som något överpris?

– Nej och förhoppningsvis kan vi få bättre betalt än så för fastigheten. Vi är givetvis intresserade av så bra bud som möjligt och kanske kan vi ha en affär i hamn runt 2025–2026, säger Henrik Haugness, enhetschef på exploateringsenheten.

undefined
Föräldrakooperativet Sjörövaren blir den nya förskolans närmaste granne.

– Samtidigt får man inse att renoveringsbehovet är stort och att man inte kan göra vad som helst med byggnaden. Det finns kulturvärden som inte får förstöras och en ursprunglig gestaltning som man måste ta hänsyn till. Men kommunen har inte behov av fastigheten och då är det bättre att sälja den. Vi kommer att vara ytterst noga med vem vi säljer en så klassisk fastighet till, och vill se en köpare med både antikvarisk kompetens och tydliga idéer om vad den ska användas till i framtiden.

Vad lämpar sig Lindö herrgård för i framtiden?

– Man kan tänka sig både bostäder och lokaler som gör någon form av samhällsnytta, säger Henrik Haugness.

undefined
Lindö herrgård år 1902. Det var en annan lyster på byggnaden då än idag. Herrgården har sitt ursprung på 1700-talet.

Under 2020 gjordes en antikvarisk utredning av kulturvärdena på den aktuella platsen. I utredningen framgår att Lindö herrgård har sitt ursprung på 1700-talet och då var en stor gård med åkrar och ängar runt omkring. Men Lindö herrgård är dock sedan länge reducerad till några få kvarvarande byggnader med en helt annan användning än den ursprungliga. Den gamla herrgården har också, slås det fast i utredningen, förlorat sin ursprungliga struktur genom försäljning av markområden för exploatering. Lindö herrgård, som nu står tom, har varit i kommunens ägo i närmare hundra år.

Nu är den redo för ett nytt kapitel.

undefined
Entréporten till Lindö herrgård.
Utredningens riktlinjer

Lindö herrgård förses med rivningsförbud och varsamhetsbestämmelser om skydd av kulturvärden. 

Det är i huvudsakliga det yttre värdet som ska bevaras genom bestämmelsen att Lindö herrgårds gestaltning i form av symmetri, proportion, fönstersättning, material, materialbehandling, detaljeringsnivå samt färgsättning ska bevara sin ursprungliga karaktär. 

Ändringar av byggnadens proportioner och fasad ska ta särskild hänsyn till byggnadens karaktär och kulturvärden.

Karta: Lindö herrgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!