Petter: "Idag är det bara kokain som gäller för mig"

Petter, som egentligen heter något annat, är en man i 30-årsåldern. Han bor på en ort utanför Norrköping, har en fast tjänst, är medelinkomsttagare och tar då och då kokain. Ett, enligt honom, helt okontroversiellt beslut.

Petter är anonym eftersom han inte vill att alla ska veta om hans droganvändande, även om han själv inte tycker att det är så kontroversiellt.

Petter är anonym eftersom han inte vill att alla ska veta om hans droganvändande, även om han själv inte tycker att det är så kontroversiellt.

Foto: Ida Larsson

Norrköping2020-11-08 07:00

– I min värld är partydroger inte värre än att dricka sprit. Men många blandar ihop de utslagna missbrukarna de ser på stan med de som tar kokain någon gång ibland. Det är inte så svart och vitt som många fått för sig, säger Petter.

Den inställningen har dock Petter inte alltid haft. När han växte upp såg han hur narkotika fördärvade både släktingar och bekanta. Han tyckte illa om droger och höll sig undan de som använde sig av olika preparat. Men när han var i 17-årsåldern testade han ändå cannabis.

undefined
Någon dag i framtiden tror Petter att han kommer sluta känna behovet av kokain, kanske om han får barn.

– Jag tror inte att jag hade testat om jag inte hade varit full då. Men jag gillade det inte, blev bara åksjuk och mådde illa. Men jag tänkte att jag ville testa, resonerar Petter.

Varför fortsatte du då om du inte gillade det?

– Jag ville helt enkelt testa. Det handlade nog mest om nyfikenhet. Eftersom jag inte gillade cannabis testade jag amfetamin när jag var 18. Jag blev pigg och glad. Det blev några gånger till och det var ganska skönt att när jag kom hem lite för full så kunde jag bara peta i mig en dutt så blev allt bättre. Men jag blev så himla dålig dagen efter, säger Petter. 

Amfetamin är en centralstimulerande drog som framställs i ett laboratorium. Ruset beskrivs ge användaren ökat självförtroende och ett minskat behov av mat och sömn. Ruset håller sig kvar i några timmar, precis som den avtändning som ofta beskrivs som mycket obehaglig med ångest och hjärtklappning. Men inte heller det fick Petter att hålla sig borta från drogerna, han hittade ännu en väg att gå.

– Idag är det bara kokain som gäller för mig. Jag mår bättre på det än på något annat, även om det är betydligt dyrare, säger Petter.

Det blir ungefär fem gånger om året, när han "vill ha lite extra roligt" som han säger själv. En konsekvens av att ha "lite extra roligt" med kokain kan vara hjärtproblem och stroke, andningssvårigheter, kramper, vaneföreställningar och psykoser.

undefined
Den organiserade brottsligheten som ofta följer med droghandel är inget som Petter vill tänka särskilt mycket på. "Ju mindre jag vet desto bättre."

– Det är klart att det kan vara skadligt. Men jag tycker att jag håller det på en lagom nivå. Som sagt, jag hade inte testat om jag inte varit full då när jag var yngre. 

Har du aldrig varit rädd för skadorna?

– Jo, men nu bryr jag mig inte längre, säger Petter.

Att det är olagligt är heller inget som avskräcker.

– Det är klart att det inte skulle vara kul att åka dit. Men jag köper inte så stora mängder och håller mig oftast inom fyra väggar. Ärligt talat har jag nog inte tänkt på det där så mycket. 

Han berättar att han inte tycker att det är svårt att få tag på droger. Oftast köper han drogerna i en annan, större stad. Priset är ungefär 1 000 för ett gram.

Vad vet du om de personerna du köper av?

– Förnamn och nummer. Inte så mycket mer än så.

Enligt en områdespolis i Norrköping, Benjamin Prom, bidrar även de som endast någon gång ibland köper narkotika till organiserad brottslighet och våldet i Norrköping. Bakom droghandeln står kriminella nätverk som krigar om marknadsandelar.

Har du reflekterat något själv över det?

– Jo, det må så vara. Men å andra sidan - genom att jobba och betala skatt så gynnar jag också folk som inte skulle ha en krona i bidrag utan fuskar sig till det. 

Det låter som en ganska dålig ursäkt för att inte behöva bry sig?

– Ja, kanske. Men ju mindre jag vet desto bättre.

Är du inte rädd att förlora jobb eller boende på grund av ett drogmissbruk?

– Nej. Skulle jag vara i risken för det så hade det hänt mycket tidigare. Jag är inte heller rädd för det eftersom jag har respekten för drogerna. Jag använder det bara ibland och i måttliga mängder. Men det är klart att man känner att det kan bli lite väl mycket när man sitter där och har klippt upp påsen för att kunna slicka i sig resterna, säger Petter.

Att han ibland använder narkotika är något som stora delar av hans umgängeskrets vet om, men långt ifrån alla tycker att det är okej. 

undefined
Från början var Petter starkt emot droger, men nyfikenheten att testa tog överhand.

– Ibland kan jag till och med skämta om det och slänga ur mig "en lina vitt vore ju inte fel". Men det är klart att jag inte gör det i alla sammanhang, inte på jobbet till exempel. 

Har ditt användande av droger fått någon typ av konsekvens för dig?

– Nej, inte direkt. Inte mer än att festkvällen blir lite dyrare och att brorsan en gång slog till mig när han förstod att jag hade tagit droger. Men sedan är jag ju också ganska försiktig, det är ju ändå droger.

Det säger lagen

Ett utdrag ur narkotikastrafflagen:

Den som olovligen överlåter narkotika, framställer narkotika, förvärvar narkotika i överlåtelsesyfte, bjuder ut narkotika till försäljning, förmedlar kontakter mellan säljare och köpare eller företar någon annan sådan åtgärd eller innehar, brukar narkotika döms, om gärningen sker uppsåtligen, för narkotikabrott till fängelse i högst tre år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!