Penningtvätt kan dra in unga i grov kriminalitet

Barn och unga utnyttjas som penningmålvakter åt kriminella nätverk. "Ibland förstår de inte ens att de begår ett brott", säger utredningsledare Desireé Blichfeldt.

Det har blivit vanligare att unga används som penningmålvakter åt kriminella nätverk.

Det har blivit vanligare att unga används som penningmålvakter åt kriminella nätverk.

Foto: Martina Holmberg/TT

Norrköping2020-07-20 06:00

Polisen i Norrköping har märkt av en ökning av antalet ärenden där ungdomar under 18 år gör sig skyldiga till penningtvättsbrott och uppmanar nu vårdnadshavarna att hålla koll på barnens konton.

– Då ser du vad ditt barn gör och kan upptäcka avvikande transaktioner. 

Skulle du upptäcka att något inte stämmer ska du kontakta banken som kan kontrollera var pengarna kommer ifrån.

Det är vanligt att kriminella rekryterar ungdomar till att tvätta pengar som kommer från brott.

Pengarna kan komma från exempelvis telefonbedrägerier där man lurat till sig tillgången till en persons bankkonto och sedan för över pengar från det. Det kan handla om flera hundra tusen kronor som sedan förs över i mindre summor till olika målvakter som sedan tar ut kontanter och lämnar över till bedragarna eller deras mellanhänder.

– På så sätt blir det svårare att spåra pengarna och att ställa någon till svars.

I de kriminella nätverken finns personer vars uppgift är att rekrytera målvakter, ofta unga personer. En del är införstådda med upplägget och får betalt, men andra kan vara hotade eller lurade att delta och vissa förstår inte ens att de begår ett brott.

Det kan exempelvis vara så att en person kommer fram till en ungdom och säger att hen har tappat sin plånbok och undrar om ungdomen kan hjälpa till att ta ut 10 000 kronor och få en femhundring för besväret.

– Då kanske ungdomen vill vara schysst och hjälpa till. Eller så lockar de lättförtjänta pengarna.

Men penningstvättsbrott kan ge upp till två års fängelse och dessutom finns risken att hamna i kontakt med kriminella gäng. Om brottet är ringa kallas det för penningtvättsförseelse. Det kan betyda att personen inte förstod, men hade anledning att anta att pengarna kom från brott. Påföljden är böter eller fängelse i högst sex månader.

Du kan också bli återbetalningsskyldig och skulderna kan på sikt göra det svårt att öppna bankkonto, ta lån, få en hyresrätt, få studiemedel eller teckna telefonabonnemang.

Om ett barn är omyndigt kan vårdnadshavaren bli återbetalningsskyldig i sitt barns ställe.

– Som vårdnadshavare har du ansvar för ditt barns bankkonto och har all anledning att hålla koll. Samma gäller barnens telefoner. Ibland är det läge att gå in och kolla vad som sker, säger Desireé Blichfeldt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!