Pendlare släpptes av i snöoväder – mitt i natten

Sent på onsdagskvällen, i snöoväder och minusgrader, tvingades de sista resenärerna mot Norrköping kliva av pendeltåget i Kimstad. De fick löfte om att en ersättningsbuss skulle komma – men det gjorde den aldrig.

Östgötapendeln mot Norrköping kom inte längre än till Kimstad på grund av elfel under onsdagskvällen.

Östgötapendeln mot Norrköping kom inte längre än till Kimstad på grund av elfel under onsdagskvällen.

Foto: Anna Bennich

Norrköping2022-01-21 18:00

– Det var helt galet, jag är fortfarande upprörd över hur det här hanterades av Östgötatrafiken, säger William Lahdo.

Han var en av resenärerna som skulle hem till Norrköping den här kvällen. Men när pendeltåget närmade sig Kimstad fick han, och de övriga ombord, beskedet av tågvärden att de måste kliva av där. Orsaken var det elfel som drabbat centralstationen tidigare under kvällen, vilket vi också rapporterade om då.

När de klev av var klockan 23.40 och snöovädret som börjat dra in över länet hade tilltagit med kraftiga vindar.

– Tågvärden sa att det skulle stå en ersättningsbuss redo. Och det stod en buss där, men det visade sig att den skulle till Linköping. Vi tänkte väl ändå att det snart skulle komma en ny, säger han.

Så blev det dock inte. Och snart fylldes perrongen på av ytterligare resenärer från den sista turen till Norrköping.

– Vi var till slut tolv personen som stod ute och frös i snökaoset mitt i natten. Och ingen visste nåt. Jag är ändå glad att jag hade en varm jacka och kängor, säger William Lahdo.

undefined
Amorina Hjelm kontaktade Östgötatrafiken vid två tillfällen. Till slut fick hon och de övriga resenärerna åka taxi hem.

Amorina Hjelm, som kom med sista pendeln, ringde efter ett tag till Östgötatrafiken för att få klarhet i hur de skulle ta sig hem.

Beskedet hon fick var att det skulle komma en buss. Men inget hände. Hon ringde ytterligare en gång och fick då löftet om att de skulle få åka taxi hem.

– Då frös jag så extremt. Jag hade bara gympaskor på fötterna för jag hade ju inte räknat med att det skulle bli så här. Det var ju typ mitt i natten också, så vi kunde inte gå in någonstans och vänta, säger hon.

01.30 dök taxibilarna upp. Nästan två timmar efter att William Lahdo ställde sig på perrongen.

– Men det kom bara två taxibilar, och vi var tolv som väntade, konstaterar han.

undefined
Östgötapendeln mot Norrköping kom inte längre än till Kimstad på grund av elfel under onsdagskvällen.

Amorina Hjelm tillägger:

– Jag kom med en av bilarna, men tyckte så synd om de som blev kvar i kylan. Tack och lov mötte vi en taxibil som skulle hämta dem, säger hon.

Efter händelsen har William Lahdo varit i kontakt med Östgötatrafikens kundtjänst för att försöka få klarhet i hur det kunde bli så här. Men han är inte nöjd med bemötandet.

– Jag ska tydligen fylla i ett formulär. Men det är inget jag vill göra. Jag vill ha en förklaring och en återkoppling av en ansvarig. För det här har verkligen inte skötts på ett bra sätt, säger han.

undefined
Mattias Näsström, trafikoperativ chef, Östgötatrafiken, beklagar att resenärerna blev stående ute i kylan.

Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken, känner inte till just det här ärendet, men säger att det blev stora problem i tågtrafiken efter elfelet.

– Och jag har full förståelse för dem som drabbades. Det är beklagligt och jag vet inte om en ursäkt räcker. Jag skulle också ha känt en frustration, säger han och tillägger:

– Förklaringen till att det kan bli så här är att det ofta är svårt att ersätta tågtrafik med bussar. Det kan till exempel vara brist på bussar. Och i det här fallet var det också väldigt sent. Då är vår uppgift att lösa det på annat sätt, som att skicka taxibilar, men det är tyvärr brist även där.

Enligt Mattias Näsström finns dock möjlighet för drabbade resenärer att få olika typer av ersättning i sådan här lägen. Bland annat förseningsersättning. Han hänvisar till Östgötatrafikens hemsida.

– Sedan kan de kontakta kundtjänst för att se om det kan finnas möjlighet att göra något individuellt. Men då krävs att man fyller i ett formulär, för att vi ska kunna hantera det som ett ärende, förtydligar han.

Rätt till ersättning

Den som inte kommer fram i tid till sin slutdestination kan ansöka om förseningsersättning hos Östgötatrafiken. 

För 20–39 minuters försening får man 50 procent av biljettens pris, 40–59 minuters försening ger 75 procent och för 60 minuters försening eller mer gäller 100 procent av biljettens pris.

Man kan även kompenseras för taxiutlägg eller resa med egen bil.

För att få ersättning krävs att resenären gör en reklamation genom att fylla i ett särskilt formulär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!