2023 var året när de styrande i Norrköpings kommun beslutade att lägga ner flera grundskolor och förskolor. 2024 fortsätter effektiviseringsplanerna. Utbildningsnämnden föreslås den 17 januari klubba igenom ett förslag för "effektivt lokalutnyttjande inom förskolans verksamhetsområde".
Bakom den något krångliga formuleringen återfinns planerade nedläggningar av förskolor. Enligt tjänsteskrivelsen finns det en överkapacitet – baserat på aktuella befolkningsprognoser – i vissa områden som gör att förskolor föreslås läggas ner.
Enligt utbildningsnämnden är det nödvändigt att avveckla enheter i områden där behoven minskar.
– Det är klart att de förändringar vi nu genomför kommer påverka ett antal familjer som erbjuds plats på en annan förskola i sitt närområde. Vi gör det här för att det är nödvändigt och rätt för att säkerställa att vi långsiktigt kan upprätthålla den kommunala välfärden, säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) i ett pressmeddelande.
Enligt utbildningskontoret finns idag 7 718 förskoleplatser fördelade på 103 enheter, men bara 6 313 platser nyttjas. Sammanlagt kommer de här förändringarna minska den totala kapaciteten med cirka 200 platser.
Vilka förskolor är det då som hotas av nedläggning? Jo, enligt förslaget dessa:
- Diamantens förskola i Navestad ska avvecklas sommaren 2024.
- Prismans förskola i gamla lasarettområdet ska avvecklas sommaren 2024
- Ekbackens förskola i Krokek ska avvecklas sommaren 2024
- Giraffens förskola i Krokek ska avvecklas sommaren 2024
- Dessutom ska förskolekontorets lokaler i Krokek sägas upp av utbildningskontoret
Men det blir inte bara nedläggningar. I Svärtinge görs bedömningen att det finns ett ökat behov av förskoleplatser – vilket gör att kommunen vill tillföra platser.
– Vi ser att Svärtinge är ett område där många barnfamiljer väljer att bosätta sig, och i dag har vi en kö på över 100 barn till de förskolor som finns i området. Därför kommer vi tillföra platser redan till höstterminen 2024 i form av paviljonger. Dessutom planeras det för en ny, stor och modern förskola med sex avdelningar som kan invigas till vårterminen 2027, säger Ingrid Cassel (M), ordförande i utbildningsnämnden, i pressmeddelandet.
Förra årets beslut om att lägga ner grundskoleverksamheten på Folkparksskolan väckte stor kritik. Nu kommer utbildningsnämnden se över möjligheten att bygga om skolan till en förskola.
Som vi tidigare rapporterat omfattas även utbildningsnämnden av besparingskrav då kommunen genomgår ett ekonomiskt stålbad. Det här förslaget ska enligt beräkningar ge framtida besparingar på cirka 27 miljoner kronor årligen. Vilket bland annat hör ihop med att kommunen har ett antal förskolor som bedrivs i externa lokaler – något som ger förhållandevis dyra lokalkostnader i förhållande till de förskolor som kommunen äger själva.