Under hösten har vi skrivit om kritiken mot Smedbyskolans tillfälliga skolgård. Utöver farhågan att barnen utsätts för farligt stendamm saknar den skugga och svämmas lätt över.
Verksamheten har bedrivits på platsen sedan hösten 2018 och som prognosen ser ut kommer eleverna att gå kvar där ytterligare tre år.
– Det är bedrövligt. Vad ska man säga? Det är under all kritik att hantera det på det här sättet, säger föräldern Anders Bergquist.
Enligt ett brev från rektorn till vårdnadshavarna ska man kolla på miljön på skolgården till våren.
– Det är blött och det är lerigt. Det är det överallt, det finns inte en torr fläck på den där skolgården. Jag tycker inte att det är en bra lekmiljö, säger han.
Skolan har informerat om att bygget dröjer på grund av en överklagan.
Anders menar att det också varit problematiskt med idrotten. Eleverna saknar omklädningsrum.
– Nu under pandemin är det ju en sak, men de har inte fått eller kunnat byta om innan heller, för det finns inga omklädningsrum.
Från början fick de först byta om till gympakläder på Smedby IP för att sedan ta på sig utekläder och gå till gymnastiksalen. Efter det fick de ta på ytterkläder igen för att gå till omklädningsrummen.
– Jag vet att man tyckte att detta tog alldeles för lång tid och gjorde att gymnastiklektionen blev väldigt kort. Därför valde man redan innan pandemin att inte duscha och byta om i samband med gymnastiken.
Eleverna uppmanas nu att komma till skolan i gymnastikkläder de dagar de har idrott och använda dem hela dagen.
– Det är inte okej att man inte skapar bättre förutsättningar.
Enligt utbildningskontoret ställs samma krav på arbetsmiljön i paviljongerna som i permanenta skolbyggnader, men även innemiljön kritiseras.
–Det är för varmt på våren. Jag tror inte det är för kallt nu, men det är trångbott. Och det är ju inte så att klasserna har blivit mindre.
– Framför allt är ventilationen problemet. Även om man har tittat på det så tycker inte jag att det blivit så mycket bättre.
Kritiken riktar sig inte mot rektorn, utan Norrevo och kommunledningen.
– Man känner lite maktlöshet till slut. Man påtalar, påtalar, påtalar. Sedan får man höra att "ja, vi ska titta på det till våren" eller "vi har tittat på det och tycker att det är okej". Jag tycker inte att man uppmärksammar barn och föräldrar riktigt, säger Anders Bergquist.