Den fjärde juli stod Elin Johansson på sin balkong vid Gamlebro och fick se något hon inte förväntat sig. En säl simmade förbi i Strömmen.
– Jag blev jätteförvånad och det var jättecoolt att se den så nära. Vi bor ju precis ovanför vattnet och när jag såg den hade den precis tagit en fisk.
Var du säker på att det var en säl?
– Ja, jag såg ansiktsformen och tänkte bara, vad annars skulle det kunna vara om inte en säl.
Sedan hon såg sälen för första gången har hon nu sett den kanske fem gånger till.
– Jag har sett den både på dagen och kvällen. Ibland simmar den bort mot laxtrappan, berättar Elin.
Sälar har blivit en allt vanligare syn i Motala Ström. Detta trots att det finns så kallade sälskrämmor som ger ifrån sig ett dovt ljud och vibrationer som ska skrämma bort gråsälen och skydda det yngre fiskbeståndet.
– De sälar som är äldre och som blir lite tuffare med åren bryr sig inte om skrämmorna. Vi har haft en stor hanne här, en riktig kluns. Den kommer in och går runt som en torped här, berättar Esko Ikäläinen på Cityfiske i Norrköping.
Vad är det som gör att sälen går allt högre upp i vattendragen?
– Det är för att det är så dåligt med fisk nu. Tänk dig den storleken och den fettmängd som en säl måste ha. Han måste äta konstant, hela tiden. I dag är fisket i inre delen av Bråviken är rena katastrofen. Runt Esterön, om du åker båt runt så kan du se en sälskalle sticka upp både här och där, förklarar Esko Ikäläinen.