Östgötaforum: Ostlänken betyder krav – och möjligheter

Systemet för utbildning är missriktat och utgår från individen i stället för samhällets behov.

Ord och inga visor. Lejla Gros på Regionen ställer krav på framtidens utbildningssystem.

Ord och inga visor. Lejla Gros på Regionen ställer krav på framtidens utbildningssystem.

Foto: Johnny Gustavsson

Norrköping2015-09-23 14:40

Det var ett hårt och direkt budskap som kom från Lejla Gros på Region Östergötland när den väntade kompetensbristen under bygget av Ostlänken diskuterades på näringslivsmässan Östgötaforum i Saab Arena på onsdagen.

– Behovet av byggledare, ingenjörer, betongarbetare och takläggare är enormt. I de här branscherna finns just nu i princip ingen arbetslöshet, förklarade Lejla Gros.

Beräkningar har visat att behovet under byggperioden 2017–2028 är cirka 13 000 årsarbeten, bara för spåren. Därtill kommer andra verksamheter som påverkas av bygget, vilket skulle kunna betyda 19 000 årsarbeten.

– Det är allt från teknologi och handel till restaurangnäring. Därför är det viktigt att företagen börjar tänka på vad de kan bidra med och hur de kan dra nytta av byggprojektet, fortsatte Gros.

Hon menar att utbildningssystemet måste förändras.

– Det behövs ökad kunskap hos Arbetsförmedlingen och studievägledare. Det behövs tvååriga yrkesutbildningar till byggledare och ingenjör för personer som kommer direkt från gymnasiet och det behövs vuxenutbildningar till anläggningsarbetare och maskinförare, sa Lejla Gros.

Dessutom måste man ta vara på kompetensen hos invandrare i Sverige:

– Det är en grupp som behövs. Vi kommer inte att klara det själva. De kan vara med och bygga Sverige.

Det kom en fråga om hur man ska göra de praktiska utbildningarna mer attraktiva.

Anna Lövheim på Östsvenska handelskammaren:

– Det handlar om att beskriva att det inte behöver handla om smutsigt jobb och dåligt betalt. Lönerna är ganska bra och vi måste få ut budskapet om att det här är en unik chans att få vara med och bygga något historiskt!

Men Ostlänken betyder inte bara en massa måsten. Det finns gott om chanser också. Mats Philipsson från Almi Företagspartner berättade om möjligheterna för nya företag att bildas och hur Almi kan hjälpa till med stöd, lån och riskkapital. Anna Axelsson från CSR East Sweden (hållbarhet inom miljö och samhälle) berättade om hur man kan tänka hållbarhet under byggperioden.

– Östergötland har alla lösningar för förnyelsebara bränslen och vi har även Sveriges största forskningscentrum för biogas. Och många av Sveriges återvinningsföretag, sa Axelsson.

Lejla Gros förklarade att det går att ställa sociala krav på upphandlingarna enligt ett regleringsbrev från regeringen. Hon uppmanade kommunerna att kontakta Trafikverket och diskutera upphandling.

Slutligen tog Anna Axelsson ett exempel på nytänkande kring återvinning.

– Jordmasssorna som ska schaktas bort blir enorma. Tänk om vi kan hitta ett helt nytt sätt att återanvända dem på!

OSTLÄNKEN

154 km höghastighetsjärnväg.

Dubbla spår.

Planskilda korsningar.

Cirka 30 tunnlar.

Nära 200 broar.

Byggtid: 2017–2028.

Kostnad: Cirka 35 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om