Svensk ekonomi växer, och Nordea har reviderat upp sin BNP-prognos från 3,1 till 3,4 procent. Även industrins investeringar stiger, vilket gynnar det industritäta Östergötland.
På tisdagen släppte banken sin regionala rapport ”Bra fart från norr till söder”, där man tittat på konjunkturutvecklingen i stort, och mer specifikt på investeringar, och inte minst i industrin, samt matchningen på arbetsmarknaden.
– Om vi tittar på Linköping, som är universitetsorten och tillväxtmotorn i Östergötland, så är ju allt – bruttoregionalprodukt, sysselsättning, arbetslöshet, lönesummor – bättre än riket i genomsnitt och det kringliggande länet, konstaterar Lena Sellgren, Nordeas chefsanalytiker.
De tre regionerna Stockholm, Västsverige och Östra mellansverige står tillsammans för två tredjedelar av de totala investeringarna i landet, och tittar man specifikt på industrin är det ännu tydligare hur Östra mellansverige sticker ut.
– Det är där, ihop med Västsverige, som vi har våra stora industriinvesteringar. Specialiseringen, globaliseringen och automatiseringen gör att det är det konkurrenskraftiga som kommer att överleva, och det är en stark ökning i industriinvesteringarna som andel av bruttoregionalprodukten i regionen, säger Lena Sellgren.
Det ser även förhållandevis bra ut när det gäller tjänsteinvesteringar, framför allt inom IT och telekom, samt företagstjänster och tekniska konsulter. Däremot är Östergötland sämre när det gäller matchning på arbetsmarknaden – det vill säga förmågan att matcha efterfrågade jobb med yrkeskompetens.
– Det går ner i industritunga regioner som Östergötland, som matchar sämre än län där större andel är sysselsatt i tjänstesektorn. Det finns bristtal inom tekniska områden. Det finns också en koppling till hur tätbefolkad en region är. De mer glesbefolkade regionerna har bättre matchning.
Nordea har i rapporten tittat särskilt på industriinvesteringar, men en väldigt viktig faktor i ekonomin är bostadsinvesteringarna. Inte minst i en stad som Linköping, som tillsammans med Uppsala är den stad i landet där bostadspriserna ökar snabbast.
– Inflyttningen till er region är väldigt stark, så man hinner inte med att bygga. Generellt sett i byggsektorn börjar det bli flaskhalsar, det finns inte tillräckligt med arkitekter, projektledare och annan arbetskraft.
Lena Sellgren tror på en fortsatt urbanisering och en fortsatt låg ränta vilket bidrar till att investeringarna i byggsektorn fortsätter att öka i god takt.
– Men det finns en risk att Linköping går miste om kompetens när det inte finns tillräckligt med bostäder för till exempel unga människor och invandrare, som kanske inte har hunnit bygga upp ett kapital till en bostadsrätt.